Au uitat de Fukushima? Chinezii construiesc centrale nucleare fara noima

Marti, 26 Mai 2015, ora 13:50
4505 citiri
Au uitat de Fukushima? Chinezii construiesc centrale nucleare fara noima
Foto: Xinhua

Cresterea capacitatii nuclear-electrice a Chinei se poate dovedi un dezastru, in conditiile in care Beijingul nu investeste in masurile de siguranta ale noilor centrale, sustine un om de stiinta chinez.

Fizicanul He Zuoxiu considera ca propunerea Beijingului de a construi noi centrale nucleare pe continent este deosebit de riscanta, existand pericolul ca un accident sa contamineze rezervele de apa a sute de milioane de locuitori, relateaza The Guardian.

Dezastrul de la Fukushima, uitat

Dupa 2011, tragedia de la Fukushima a dus la introducerea unui moratoriu privind constructia centralelor nucleare in China, acesta luand sfarsit in urma cu doua luni.

Timp de patru ani, China a avut timp sa revizuiasca masurile de siguranta in privinta unui accident nuclear, iar in martie oficialii de la Beijing au dat unda verde pentru doua noi reactoare.

Actuala strategie a Chinei prevede ca tara sa depaseasca capacitatea nucleara a Japoniei pana in 2020 si sa devina cel mai mare consumator de energie din surse nucleare pana in 2030.

Presedintele american Barrack Obama a anuntat recent intentia Statelor Unite de a reinnoi programul de cooperare nucleara cu Beijingul.

Acest lucru le ofera posibilitatea chinezilor de a cumpara reactoare americane si le da acces la tehnologia de reprocesare a plutoniului din reziduurile toxice.

Beijingul vede in dezvoltarea capacitatii nucleare a tarii o cale sigura de a-si indeplini politicile de mediu asumate in privinta emisiilor de carbon si un mod de a asigura independenta energetica a Chinei.

He Zuoxiu, unul dintre fizicienii care au lucrat la dezvoltarea programului nuclear militar al tarii, crede insa ca masura luata de Beijing este una pripita, care ignora in mare parte cerintele de siguranta.

"Sunt doua voci care se fac auzite in China in privinta energiei nucleare. Una insista pentru siguranta, in timp ce cealalta face o prioritate din dezvoltare", a explicat savantul chinez.

Program corupt

He vede destule probleme in programul nuclear al Chinei. De la coruptie, management neperformant si pana la lipsa capacitatii de luare a unor decizii rapide, toate aceste chestiuni se dovedesc adevarate bombe cu ceas.

"Ei vor sa construiasca capacitati nucleare de 58 de gigawati pana in 2020 si apoi inca 120-200 de gigawatti. Este o nebunie curata", spune fizicianul chinez.

He are un cuvant greu de spus in aceasta chestiune, atat prin experienta sa in domeniu, cat si prin implicarea si sustinerea unor masuri politice luate de Beijing in ultima jumatate de secol.

Savantul crede ca solutia cea mai buna ar fi ca guvernul de la Beijing sa spuna stop dezvoltarii capacitatilor energetice nucleare si sa castige indeajuns de multa experienta din exploatarea sigura a celor care exista deja.

Toate reactoarele functionale ale Chinei au fost construite dupa 2000, gestionarea programului de energie nucleara fiind inca un taram virgin in China.

"In acest moment, China nu are experienta necesara pentru a emite judecati sanatoase in aceasta problema. Numarul reactoarelor si durata exploatarii lor in deplina siguranta conteaza enorm in acest domeniu", explica He Zuoxiu.

Standarde invechite

"Controlul de siguranta efectuat la reactoarele noastre dupa dezastrul de la Fukushima a aratat ca nu se intalnesc decat probleme minore. Acum toata lumea crede ca reactoarele nucleare ale Chinei sunt sigure.

Adevarul este ca standardele dupa care s-au facut aceste verificari sunt invechite. Trebuie sa operam cu noi standarde de siguranta in domeniul energie nucleare", spune fizicianul.

Oficialii guvernului de la Beijing sustin ca masurile de siguranta au fost imbunatatite dupa accidentele de la Cernobil si Three Miles Island, dar ignora erorile comise de factorul uman, atrage atentia savantul.

"Japonia are tehnologie mai avansata decat SUA sau fosta URSS in domeniul nuclear si tot nu a putut preveni tragedia de la Fukushima", remarca He.

Ieftin si de proasta calitate

Programul nuclear din China merge in stil comunist. Salariile sunt mici, dovedindu-se neatractive pentru savantii tineri. Mai, mult cresterea standardelor de siguranta in domeniu nu se poate face decat cu investitii masive.

"In ultimii patru ani s-a discutat de mai multe ori aceasta chestiune si a fost refuzata. Energia noastra nucleara este ieftina pentru ca are standarde de securitate scazute", spune savantul chinez.

In varsta de 88 de ani, fizicianul se opune din rasputeri planurilor corporatiilor de stat din China de a amplasa noile centrale nucleare in zone dens populate si in apropierea rezervelor importante de apa ale tarii.

"Daca vor construi centralele intr-un bazin acvifer al tarii, consecintele unei scurgeri accidentale vor fi extreme de grave. Nu m-as opune daca tehnologia ar fi 100% sigura, dar nimeni nu poate garanta asa ceva" explica He Zuoxiu.

Savantul sustine ca, la varsta lui, o astfel de problema nu l-ar mai fi interesat, daca nu ar pune in pericol viata generatiilor viitoare:

"Am 88 de ani, pe mine nu ma mai intereseaza daca centralele nucleare sunt sigure sau nu. Sunt in schimb ingrijorat de viitorul copiilor nostri si cred ca noile proiecte nu ar trebui evaluate doar din punct de vedere al profitabilitatii."

#energie nucleara China, #program nuclear China, #risc accident nuclear China , #Energie nucleara