Casa independenta energetic: Scapa de facturile la utilitati pentru totdeauna

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 13:10
21656 citiri
Casa independenta energetic: Scapa de facturile la utilitati pentru totdeauna

Conceptul de casa independenta energetic, care produce cel putin cantitatea de energie pe care o consuma, este relativ nou in tara noastra.

In Romania, domeniul este exploatat in momentul de fata mai mult de universitati, spre deosebire de vestul Europei, unde conceptul este considerat viitorul industriei constructiilor si unde proiecte indraznete isi demonstreaza beneficiile.

Orasul austriac Gussing reprezinta unul din cele mai ecologice orase din Europa: nu doar ca isi acopera aproape integral necesarul energetic, dar poate face profit din surplusul de energie.

Gussing produce 99% din necesarul de energie de incalzire (pentru casnici si industrie), 150% din necesarul energiei electrice (pentru casnici si industiie), si vinde surplusul de energie in valoare de 13 milioane de euro/an, in timp ce a redus emisiuniile CO2 cu 93%.

Casele independente energetic

Astfel de exemple continua in lume, in timp ce oamenii aleg intr-o proportie tot mai mare sa locuiasca in case cu eficienta energetica ridicata sau chiar independente din punct de vedere energetic.

Un astfel de proiect indraznet este disponibil si in Romania. Este vorba despre casa Prispa, un proiect elaborat de o echipa formata din 45 de studenti ai mai multor universitati romanesti, care a participat la cel mai titrat concurs international de case solare - Solar Decathlon.

Prototipul care a participat la concurs a fost cumparat de un cuplu din Bacau si a fost amplasat in localitatea Margineni.

In contextul climatic din zona Bucurestiului, casa Prispa consuma 7508 kWh/an si produce 9501 kWh/an.

Cu o amprenta la sol de 113,30 mp si o suprafata utila totala de 74,80 mp si un pret de 70.000 de euro, casa Prispa are avantajul de a putea fi amplasata oriunde, inclusiv pe un teren fara acces la utilitati.

Casa asigura necesarul de curent electric, incalzire si apa calda. Cum? Este dotata cu mai multe sisteme care produc energie si impiedica, pe de alta parte, risipa de energie: panouri solare, panouri fotovoltaice, sistem inteligent de HVAC etc.

Casa Prispa este un proiect standard, insa cei care doresc sa locuiasca intr-o astfel de casa isi pot crea un proiect ajustat pentru zona in care locuiesc.

"Nu exista o solutie standard in privinta tehnologiilor. In cazul in care casa este amplasata langa un rau, ar fi eficient sa folosesti o turbina hidraulica, intr-o zona cu mult soare sunt mai bune panourile fotovoltaice decat turbinele eoliene", a explicat pentru Business24, Octavian Ciuca, inginer Philro.

Si costurile depind de tehnologia folosita. In cazul sistemelor de panouri fotovoltaice medii (pana in 5kW), este necesar si un generator diesel de rezerva de pana la 5kW putere electrica instalata, iar costurile variaza intre 7.000 si 12.000 de euro, estimeaza Octavian Ciuca.

"Independenta energetica numai cu sursa solara se poate atinge (rentabil financiar) numai in cazul unui consum zilnic mediu mic (sub 1 kWh/zi), iar costul ar fi intre 3.500 - 6.000 Euro. Consum mediu mic ar insemna o casa de vacanta folosita in weekend si avand strictul necesar (iluminat si electrocasnice de baza - TV si frigider). Puterea instalata in modulele fotovoltaice ar fi pana la 1,5kW, cu o capacitate de stocare de pana la 7kWh", a declarat inginerul Philro.

Pe de alta parte, modul in care este construita casa poate contribui la reducerea necesarului de energie cu pana la 70-80%.

Asadar, specialistii avertizeaza ca este dificil si foarte costisitor sa transformi o casa traditionala intr-o casa independenta energetic. Un astfel de proiect trebuie gandit in ideea eficientei energetice inca de la inceput.

Pe de alta parte, o casa pasiva, care reduce cu 80% necesarul de energie, poate reprezenta tot ce are nevoie o familie, chiar daca nu este total independenta energetic, avand in vedere ca valoarea facturilor lunare va deveni neglijabila.

Scopul caselor pasive nu este neaparat acela de a produce energie "in house", ci de a eficientiza si conserva energia, astfel incat necesarul sa fie cat mai mic cu putinta.

Citeste in continuare despre Ce inseamna casa pasiva: Elimina inteligent consumul de energie

#casa independenta energetic, #ce inseamna independenta energetica, #costuri casa independenta energetic, #pret casa independenta energetic, #casa pasiva , #Energie neconventionala