Romania se afirma pe plan european, in sectorul energiei eoliene

Luni, 11 Iunie 2012, ora 16:35
2192 citiri
Romania se afirma pe plan european, in sectorul energiei eoliene

Romania are o pozitie de lider absolut in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste productia de energie eoliana, se afirma intr-un raport al Programului pentru conducere durabila.

Documentul, care cuprinde date despre Bulgaria, Republica Ceha, Romania si Ungaria, a fost prezentat luni, la Sofia, in cadrul conferintei internationale "Politici pentru o crestere economica verde in Balcani". Aproape un sfert din toate unitatile eoline din noile state membre ale UE sunt situate pe teritoriul Romaniei, se afirma in document.

Partea de sud-vest al tarii are cel mai bun potential pentru productia de energia eoliana, iar principala piedica pentru construirea unor unitati noi este capacitatea limitata a sistemului national de transport al curentului electric. In momentul de fata, Romania se confrunta cu un adevarat boom al investitiilor in energia eoliana. In ultimii doi ani, capacitatile instalate au crescut de cel putin zece ori. Au fost emise licente pentru conectarea la retelei nationale a unor unitati cu o capacitate totala de 17.000 de megawati, in conditiile in care reteaua ar putea sa suporte doar 3.300 megawati (din care 1.000 de megawati sunt deja conectate), se noteaza in raport.

Romania, are potential si in ceea ce priveste energia solara fotovoltaica

Autorii raportului afirma ca sud-vestul Romaniei ofera si cele mai bune conditii si in ceea ce priveste energia solara fotovoltaica. Potentialul Romaniei in aceasta privinta este mai mare decat cel al Cehiei si Ungariei, si chiar si decat cel al Bulgariei, situata mai in sud. Planul national de actiune privind energiile din surse regenerabile prevede o crestere a ponderii energiei fotovoltaice pana la 260 megawati in anul 2020. Acest obiectiv este destul de conservator si, din acest motiv, nu exista posibilitatea ca si in Romania sa fie inregistrat un boom al energiilor din surse fotovoltaice, asa cum s-a intamplat in Cehia.

In anul 2010, ponderea energiilor din surse regenerabile in Romania a fost de 32,25%, in special datorita numarului mare de centrale hidroelectrice, precum si a faptului ca anul 2010 a fost foarte bun din punctul de vedere hidrologic. Planul national de actiune privind energiile din surse regenerabile din 2010 a revizuit obiectivul pentru ponderea acestor energii in anul 2020, prevazut in Strategia Energetica din anul 2007, majorandu-l de la 38% la 42,26%. Majorarea a fost o dovada pentru angajamentul guvernului de a continua dezvoltarea acestui sector.

Bulgaria se gandeste sa incetineasca ritmul dezvoltarii energiei din surse regenerabile, a anuntat ministrul economiei, energiei si turismului, Delian Dobrev, prezent la conferinta. In unele state, precum Spania si Cehia, piata energiei verzi s-a supraincalzit, acestea atingand deja obiectivele propuse pentru anul 2020 si fiind nevoite sa renunte la preturile speciale pentru aceasta energie. Bulgaria risca sa atinga obiectivele pentru 2020 inca la anul, ceea ce inseamna ca in urmatorii sapte ani sectorul nu se va mai dezvolta, a spus Dobrev, precizand ca guvernul nu va permite asa ceva.

Oficialul crede ca, in schimb, autoritatile bulgare vor trebui sa se concentreze asupra cresterii eficientei energetice. In prezent, industria si gospodariile bulgaresti sunt cu cinci pana la opt ori mai putin eficiente energetic decat media europeana. De aceea, incepand din acest an guvernul va acorda imprumuturi de peste 500 milioane de euro pentru cresterea eficientei energetice a locuintelor prin termoizolare si prin conectarea lor la sistemul de gaze. Ministrul a mai spus ca in anul 2020 20,8% din consumul brut de energie electrica in Bulgaria va trebui sa provina din surse regenerabile, ceea ce inseamna cu 6% mai mult decat in prezent.

Conferinta internationala de la Sofia organizata de scoala politica "Dimitar Panitsa" a reunit participanti din Bulgaria si din tarile din Balcanii de vest.

Organizatorii au explicat faptul ca, desi invitata, Romania nu a fost reprezentata la forum, in contextul in care duminica au avut loc alegeri locale, care i-ar impiedicat pe reprezentantii acestei tari sa ia parte la forum.

#energie eoliana Romania, #eoliene Romania, #energie eoliana UE , #Energie eoliana