LUKERG Renew a preluat de la Vestas un parc eolian de 109 milioane de euro

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 10:29
2822 citiri
LUKERG Renew a preluat de la Vestas un parc eolian de 109 milioane de euro

LUKERG Renew a preluat de la Vestas un parc eolian din zona Galati, cu o capacitate totala de 70 MW, pentru 109,2 milioane euro, tranzactia urmand sa se incheie in urmatoarele opt saptamani.

Vestas a incheiat un acord pentru vanzarea proiectului Gebeleisis din Romania si Hrabrovo din Bulgaria catre LUKERG Renew, tranzactie in valoare totala de 127 milioane euro, se arata intr-un comuncat transmis vineri de compania daneza.

Proiectele au fost vandute deoaece dezvoltarea si operarea de parcuri eoliene nu se incadreaza in modelul obisnuit de business al Vestas, precizeaza compania.

Proiectul din zona Galati este operational din luna februarie a acestui an, functionand cu 35 de turbine a cate 2 MW. Productia medie anuala a unitatii este estimata la peste 165 GWh.

Proiectul Hrabrovo din Bulgaria, localizat in regiunea Dobrici, este operational din luna matie a anulu trecut si are o capacitate totala de 14 MW. Cele 7 turbine au o productie anuala estimat la peste 34 GWh, iar valoarea proiectului este de 17,6 milioane euro.

Producatorul danez de turbine eoliene Vestas va ajunge in august la o capacitate instalata de 1.100 MW in Romania si vrea sa deschida la Bucuresti, anul viitor, al doilea centru de servicii al companiei, dupa cel din Madrid.

Vestas are 60 de angajati in Romania si vrea sa suplimenteze personalul, anul viitor, la 200 de persoane.

Compania a avut in ultimi patru ani vanzari de aproximativ 1,5 miliarde euro in Romania. Costul instalarii unui MW in turbine eoliene este de aproape 1,5 milioane euro, din care circa 75% reprezinta costul echipamentelor.

Alti producatori de turbine eoliene prezenti pe piata locala sunt GE din America, Gamesa din Spania si Sinovel din China.

Vestas are la nivel global 18.000 de angajati si a instalat 49.000 de turbine in 70 de state.

LUKERG Renew este un joint venture intre compania petroliera Lukoil, din Rusia, si ERG Renew, din Italia.

LUKERG Renew a cumparat anul trecut de la compania italiana Inergia un proiect de 84 MW in judetul Tulcea, compus din 3 grupuri de turbine eoliene situate in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.

#parc eolian LUKERG Renew, #preluare parc eolian Vestas, #energie eoliana Romania , #Energie eoliana