Investitii masive in industria eoliana: Liderii pietei pregatesc cea mai puternica turbina offshore

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 12:38
3606 citiri
Investitii masive in industria eoliana: Liderii pietei pregatesc cea mai puternica turbina offshore

Liderul industriei eoliene, Vestas Wind Systems, si liderul industriei grele din Japonia, Mitsubishi Heavy Industries, pun la cale un joint venture, pentru construirea celei mai puternice turbine eoliene offshore.

Zvonurile despre aceste discutii circula inca din august, insa abia saptamana trecuta, directorul financiar al companiei Vestas a dezvaluit ca turbina va avea o capacitate de productie de 8 MW, fiind astfel cu 30% mai puternica decat cea mai performanta eoliana construita pana in prezent.

"Un joint venture ar avea sens. Mitsubishi poate contribui cu expertiza industriala, forta financiara si acces la piata japoneza, iar Vestas vine cu tehnologie si experienta in acest sector", a declarat pentru Bloomberg Haakon Levy, analist al DNB Markets.

Mai mult, pentru castigarea unui avantaj in negocieri, Vestas a obtinut si finantare in valoare de 900 milioane de euro. Anuntul a crescut pretul actiunilor cu 21%, in cursul zilei de marti.

Cel mai temut competitor al Vestas este Siemens, care conduce deocamdata sectorul eolienelor offshore. Germanii testeaza o turbina de 6 MW, in contextul in care producatorii incearca sa diminueaze cheltuielile de mentenanta si instalare, prin dezvoltarea unor turbine cu capacitate mai mare. Mai mult, Siemens are in vedere proiectarea unei turbine de 10 MW in viitor.

Germania, Danemarca si Marea Britanie se numara printre tarile cu investitii in crestere in sectorul eolienelor plantate in apa, pe masura ce producerea energiei alternative devine mai accesibila decat cea nucleara sau pe baza de combustibili fosili.

#investitii industrie eoliana, #turbine eoliene offshore, #eoliene mare, #eoliene Vastas, #eoliene Mitsubishi , #Energie eoliana