Fermele de eoliene pierd din privilegii: Vor livra in sistem doar o parte din productie

Marti, 05 Februarie 2013, ora 10:38
2021 citiri
Fermele de eoliene pierd din privilegii: Vor livra in sistem doar o parte din productie

Sistemul Energetic National (SEN) nu va mai prelua cu prioritate toata energia produsa de fermele de eoliene, ci doar cantitatea notificata, potrivit unei proceduri de lucru a Transelectrica, avizata de Agentia de Reglementare in Energie.

Mai exact, in zilele in care productia este mare, iar consumul mic, SEN va prelua doar pana la 20% peste productia notificata, pentru a nu destabiliza ceilalti producatori de energie: termo, hidro si nuclear, potrivit lui Octavian Lohan, directorul SEN, citat de Economica.net.

Si presedintele Agentiei Nationale de Reglementare in Energie, Nicolae Havrilet, admite ca Sistemul Energetic National ar putea intampina dificultati in a prelua toata energia produsa de turbinele eoliene.

Apare inca un parc eolian: Investitie de 8 milioane de euro, in Constanta

In concluzie, producatorii de energie eoliana vor fi nevoiti sa gaseasca singuri solutii pentru excesul de productie.

Acesta reprezinta primul pas al autoritatilor pentru limitarea privilegiilor de care se bucura in acest moment industria eoliana, dintre care enumeram subventiile si preluarea cu prioritate a energiei produse in sistem. In aceste conditii, termenul estimat pentru amortizarea unei investitii in acest domeniu este de doar patru ani.

#productie eoliene SEN, #livrare energie SEN, #privilegii industrie eoliana , #Energie eoliana