Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit la Arad

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit la Arad


O investitie de 100 de milioane de euro intr-un parc fotovoltaic este aproape de finalizare la Sebis (Arad), unde pe 200 de hectare de teren sunt montate 317.000 de panouri cu o putere totala de 65 MW.

Panourile ar acoperi necesarul pentru 100.000 de locuitori. Reprezentantii investitorilor si primarul orasului Sebis au declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca acest parc fotovoltaic va fi cel mai mare din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa.

Investitia apartine companiei spaniole "Promocion Inversolar 65", care a alocat un buget de 100 de milioane de euro pentru trei proiecte energetice derulate in Sebis, pe o suprafata totala de aproape 200 de hectare.

Energie pentru 100.000 de locuitori produsa la Sebis

Potrivit directorului economic al companiei spaniole, Jose Maria Abuli, primele doua proiecte vizeaza o suprafata totala de 44 de hectare, fiind instalate deja 72.000 de panouri fotovoltaice, cu o putere totala de 15 MW.

Aceste proiecte vor fi finalizare in martie-aprilie, cand vor incepe lucrarile pe alte 150 de hectare, pe care vor fi montate 245.000 de panouri, cu o putere nominala de peste 50 MW.

"Energia produsa in acest parc ar asigura necesarul pentru 100.000 de locuitori. Avem semnate deja contractele de conectare la reteaua nationala de energie electrica, productia urmand sa fie vanduta pe piata libera", a adaugat directorul tehnic al proiectului, Dragos Baghiu.

El sustine ca in aceasta vara parcul va livra energie la capacitatea maxima, urmand sa fie create aproximativ 100 de locuri de munca permanente.

Durata de exploatare a instalatiilor de producere a energiei electrice este de 25 de ani.

Primarul orasului Sebis, Gheorghe Feies, a declarat ca in urma acestei investitii veniturile la buget, din taxale si impozitele platite de companie, cresc cu 50 la suta, adica de la patru milioane de euro pe an, la sase milioane de euro.

"Pentru bugetul local, investitia este o sursa importanta de venituri. Va fi cel mai mare parc fotovoltatic din Romania. Am cunsocut investitorii prin intermediul unor oameni din zona care lucreaza in acest domeniu in Spania. Terenul a fost in domeniul privat al orasului si l-am vandut in urma cu doi ani investitorilor", spune primarul Gheoghe Feies.

La realizarea parcului lucreaza 700 de oameni, 200 fiind specialisti adusi din Spania, iar restul fiind din zona sau din judetele invecinate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 3926 ori