Bulgaria vrea sa deconecteze 40% din centralele sale fotovoltaice si eoliene

Marti, 26 Martie 2013, ora 17:23
2985 citiri
Bulgaria vrea sa deconecteze 40% din centralele sale fotovoltaice si eoliene

Bulgaria intentioneaza sa deconecteze temporar 40% din centralele sale fotovoltaice si eoliene, intr-o incercare de a reduce pretul energiei electrice, a anuntat marti ministrul interimar al economiei, energiei si turismului bulgar, Asen Vasilev.

In ultimele saptamani, Bulgaria a fost cuprinsa de un val de proteste sociale de amploare, nemultumirea populatiei fiind provocata de facturile mari la energia electrica pentru luna ianuarie.

Vasilev a declarat ca Bulgaria inregistreaza o supraproductie de energie electrica: capacitatea tuturor centralelor se ridica la 12.000 de megawati, in timp ce consumul intern se limiteaza la 4.700 de megawati, iar alti 300 de megawati sunt exportati. De fapt, capacitatea energetica a tarii depaseste de 2,5 ori nevoile tarii. Multe dintre centrale produc energie scumpa, dar Compania Nationala de Electricitate este obligata s-o cumpere prin contracte incheiate in anii precedenti.

Sistemul energetic al Bulgariei este "un sistem bolnav"

Oficialul bulgar a adaugat ca sistemul energetic al Bulgariei este "un sistem bolnav", extrem de ineficient, in care multi pierd si putinii castiga din acest sistem.

In opinia sa, 40% dintre centralele fotovoltaice si eoliene nu-si respecta obligatiile din contractele cu Compania Nationala de Electricitate si de aceea vor fi deconectate temporar.

Nikola Gazdov, presedintele Asociatiei producatorilor de energie fotovoltaica din Bulgaria, a declarat insa ca deconectarea unor centrale de energie regenerabila ar fi un pas foarte riscant si nu va fi acceptat de investitori.

"Sper sincer ca ministrul sa revina asupra deciziei si sa nu ramana in istorie cu o asemenea prostie", a spus Gazdov. El a mentionat ca guvernul interimar continua politica cabinetului fostului premier Boiko Borisov, care in vara anului trecut a acuzat producatorii de energie din surse regenerabile pentru cresterea pretului energiei electrice cu 13,5%.

Mai multi investitori din acest domeniu s-au adresat Comisiei Europene pentru a reclama atitudinea fostului guvern bulgar, iar unii au actionat in instanta. Anul trecut, zece ambasadori acreditati la Sofia i-au trimis premierului de atunci, Boiko Borisov, o scrisoare prin care ii apara pe producatorii de "energie verde".

Borisov nu s-a razgandit insa si a cerut masuri ferme care sa opreasca expansiunea centralelor fotovoltaice si eoliene in Bulgaria, printre care diminuarea pretului platit de stat pentru energia produsa de aceste centrale si unele restrictii administrative.

#centrale fotovoltaice Bulgaria, #centrale eoliene Bulgaria, #producatori energie eoliana Bulgaria , #Energie eoliana