Bechtel anunta venituri record de 27 miliarde dolari

Joi, 20 Martie 2008, ora 09:43
885 citiri
Bechtel anunta venituri record de 27 miliarde dolari

Compania americana de inginerie si constructii Bechtel Corp. a anuntat ca veniturile obtinute in 2007 au crescut cu 32% fata de anul precedent, la un nivel record de 27 miliarde dolari, obtinand contracte noi in valoare de 34,1 miliarde dolari, informeaza Reuters.Majorarea cu 38% a nivelului noilor contracte a ridicat totalul lucrarilor in curs de desfasurare la aproximativ 75 miliarde dolari, a declarat directorul financiar al Bechtel, Peter Dawson, pentru Reuters.


Dawson a declarat ca Bechtel nu estimeaza o scadere a contractelor pe fondul slabirii economiei americane, adaugand ca este "increzator dar prudent" cu privire la perspectivele economice din 2008 si in viitor.


"Avem aproximativ 100 de proiecte active in acest moment cu o valoare de peste 100 de milioane dolari fiecare", a declarat acesta in interviu. "Circa 30 de proiecte sunt evaluate la multe miliarde dolari".


Bechtel nu ofera in raportul sau financiar detalii legate de castiguri.


Insa compania, ale carei proiecte se extind de la constructia de reactoare nucleare si rafinarii petroliere, la servicii guvernamentale si comunicatii, a declarat ca majorarea preturilor la materia prima si energie este atent urmarita de catre clientii care planuiesc semnarea de noi contracte.


Valoarea contractelor obtinute de Bechtel este cu mult peste cea a rivalilor directi, printre care se numara grupurile KKR, cu contracte de 13 miliarde dolari, Shaw Group, cu contracte de 14,3 miliarde dolari si Fluor, ce estimeaza contracte de 20 miliarde dolari pentru 2008.


Bechtel analizeaza posibilitatea intrarii in sectorul energiei regenerabile, a precizat Dawson, examinand momentan energia eoliana, fotovoltaica, geotermala sau cea obtinuta prin biocombustibili de noua generatie.


Compania ar putea intra in parteneriat cu firme active deja in acest segment, cum a facut si in cazul ConocoPhilips, cu care colabozeaza in sectorul productiei de gaze naturale, sau General Electric, privind construirea unei tehnologii de transformare a carbunilor in gaze naturale, insa Bechtel nu elimina, conform spuselor lui Dawson, potentialele preluari.


Divizia specializata pe contructia de rafinarii a Bechtel a cunoscut o crestere fulminanta, castigand mai multe contracte in Statele Unite (Chevron, ConocoPhilips, Motiva) precum si in India (Reliance Industries), scrie Reuters.


Compania se afla in stadiile incipiente ale unui studiu de fezabilitate privind construirea unei rafinarii in Rusia, regiune care, impreuna cu Asia, ar putea prezenta un potential de crestere considerabil.


In ciuda perspectivelor mai mult decat favorabile, Bechtel nu intentioneaza sa intre pe piata bursiera prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO), afirma Dawson.


"Credem ca suntem mai avantajati daca ramanem o firma privata. Nu cred ca acest lucru se va schimba", a declarat acesta.