Vezi ce norme a aprobat CE pentru tranzactionarea energiei electrice

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 16:02
1799 citiri
Vezi ce norme a aprobat CE pentru tranzactionarea energiei electrice

Uniunea Europeana a adoptat luni norme noi si stricte privind tranzactionarea angro a energiei electrice si a gazelor naturale, potrivit NewsIn.

"Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an. Pentru prima oara, tranzactionarea energiei va fi monitorizata la nivelul UE pentru a descoperi abuzurile. Autoritatile nationale din statele membre vor institui sanctiuni pentru a contribui la stoparea si prevenirea manipularii pietei", se arata in comunicatul CE.

Principalul obiectiv este impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata, care denatureaza preturile de tranzactionare angro a energiei si se traduc in mod normal prin faptul ca intreprinderile si consumatorii platesc mai mult decat ar trebui pentru energia consumata.

"Ziua de astazi marcheaza o etapa importanta in dezvoltarea pietei interne.

Noile norme privind tranzactionarea vor contribui la preturi echitabile ale energiei. Mai mult, prin imbunatatirea transparentei si a integritatii pietei, intarim si increderea pe care o au toti participantii la piata in buna functionare a pietei interne.

Acest lucru va promova concurenta si va garanta, pentru consumatori, obtinerea intotdeauna a celei mai bune oferte", a declarat Comisarul UE pentru energie, Günther Oettinger.
 
In tranzactionarea angro a energiei electrice si a gazelor sunt implicate cateva sute de societati si in fiecare zi au loc peste 10.000 de tranzactii. in sectorul energiei, preturile sunt influentate, mai mult decat in alte sectoare, de disponibilitatea capacitatilor de productie si de transport. Acest lucru se datoreste faptului ca electricitatea nu poate fi stocata la scara industriala.

Din acest motiv, preturile pot fi influentate cu usurinta prin crearea unei false impresii in legatura cu disponibilitatea capacitatilor sau chiar prin reducerea productiei.

Pietele angro ale energiei din Europa au, din ce in ce mai mult, o natura transfrontaliera. Stabilirea preturilor are loc prin interactiunea dintre oferta si cerere, traversand frontierele nationale. Mai mult, tranzactiile se incheie frecvent in afara granitelor tarii la care se raporteaza.

Astfel se creeaza conditii pentru abuzuri de piata care depasesc frontierele nationale. Deoarece pana acum autoritatile de reglementare din statele membre nu au avut acces la toate datele privind tranzactiile transfrontaliere, a fost greu sa inteleaga ceea ce se intampla pe aceste piete si sa descopere efectiv abuzurile.

Regulamentul adoptat luni urmareste sa puna capat acestei situatii.

Regulamentul se va aplica tuturor tranzactiilor angro cu energie electrica si gaze din UE, inclusiv contractelor de transport al acestor produse pana la clienti. De asemenea, regulamentul introduce un sistem de descoperire a abuzurilor de piata si prevede sanctiuni in cazul in care normele nu sunt respectate.

Astfel, regulamentul interzice utilizarea informatiilor privilegiate la vanzarea sau cumpararea pe pietele angro de energie. Informatiile exclusive sau informatiile care influenteaza preturile trebuie divulgate inainte ca tranzactiile sa poata avea loc. De asemenea, regulamentul interzice tranzactiile manipulatoare sau difuzarea de informatii incorecte, care ofera indicatii false sau inselatoare in ceea ce priveste oferta, cererea sau preturile.

Totodata, noile norme ii obliga pe traderii de energie sa raporteze tranzactiile pe care le efectueaza la Agentia pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), fie direct, fie prin intermediul unei terte parti (de exemplu un broker sau un sistem de raportare a tranzactiilor).

Aceste informatii cuprind pretul, volumele, data si momentul efectuarii tranzactiei, numele vanzatorului, al cumparatorului si al beneficiarului.

Aceasta obligatie specifica va deveni aplicabila printr-un regulament de punere in aplicare, care urmeaza sa fie elaborat in lunile urmatoare si care va clarifica detaliile exacte referitoare la informatiile care trebuie comunicate; acorda ACER responsabilitatea de a monitoriza in mod independent toate tranzactiile si de a verifica respectarea normelor.

Pe baza informatiilor primite, ACER va putea realiza propria sa analiza. Odata ce o suspiciune de abuz de piata a fost confirmata de evaluarea sa initiala, ACER va solicita autoritatilor nationale de reglementare sa ancheteze imediat cazul. in cazurile de manipulare transfrontaliera va asigura, de asemenea, coordonarea anchetelor. Odata ce autoritatile de reglementare au constatat incalcarea regulilor, acestea vor aplica sanctiuni adecvate care trebuie sa reflecte daunele cauzate consumatorilor.

Toate aceste masuri faceau deja parte din propunerea Comisiei, cu exceptia celor care se refera la registrul UE, care vizeaza cresterea transparentei prin identificarea operatorilor prezenti pe piata, si la faptul ca sanctiunile trebuie sa reflecte daunele cauzate consumatorilor.

La 8 decembrie 2010, Comisia a propus un regulament privind integritatea si transparenta pietei energiei. Textul a fost adoptat in prima lectura de catre Parlamentul European la 14 septembrie 2011. Regulamentul a fost adoptat luni de Consiliu si va fi publicat in curand in Jurnalul Oficial.

#energie, #energie electrica, #gaze naturale, #piata energie, #tranzactionare energie , #Energie electrica