Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Uniunea Europeana cauta un compromis in problema liberalizarii pietei energetice

Uniunea Europeana cauta un compromis in problema liberalizarii pietei energetice
Ministrii energiei din Uniunea Europeana au incercat joi sa ajunga la un compromis in problema separarii furnizorilor de energie de retelele de transmisie, pentru a incuraja competitia in piata europeana de electricitate si gaze naturale, ceea ce ar duce la scaderea preturilor, relateaza Reuters. Ministrii au fost supusi presiunilor de a accepta un plan franco-german ce ar scuti marile companii energetice europene de la o separare fortata, in cadrul negocierilor pe marginea propunerii Comisiei Europene de a separa detinatorii celor doua tipuri de activitati.


Dezbaterea a fost insa zdruncinata de un articol neconfirmat aparut in presa, potrivit caruia compania germana E.ON, cea mai mare firma de electricitate din lume, este gata sa vanda reteaua de transmisie la mari distante din Germania, abandonand astfel rezistenta la decizia Comisiei.Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie, citand surse anonime din randul politicienilor si oficialilor din industria energetica germana, ca E.ON se afla intr-un stadiu avansat al discutiilor cu Bruxellesul, in vederea vanzarii retelei de energie electrica.Claude Turmes, membru al comisiei energetice din cadrul Parlamentului European, a declarat pentru Reuters: "Stim de ceva vreme ca atat E.ON cat si RWE si Vattenfall au legaturi stranse cu bancile de investitii pentru a vinde retelele de transmisie. Acesta este un punct sensibil al dezbaterii".Departamentul de competitie din cadrul Uniunii Europene a investigat banuielile potrivit carora marile grupuri energetice europene, integrate pe verticala, fac abuz de pozitie dominanta si intra sub incidenta legislatiei antitrust.Slovenia, care detine in prezent presedintia Uniunii Europene si care trebuie sa gaseasca o solutie de liberalizare a pietei europene, a anuntat ca va incerca sa ajunga joi la un acord asupra principiilor de baza intre cele 27 de state ale Uniunii."In primul rand, as fi foarte multumit daca aceste principii de baza vor fi acceptate astazi", a declarat ministrul economiei din Slovenia, Andrej Vizjak.Intrebat in legatura cu alternativa franco-germana, sustinuta de opt tari, acesta a raspuns: "Sunt foarte multumit ca au venit cu o propunere concreta. Vom incerca sa gasim printre aceste principii solutii potrivite pentru cele opt tari".Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri ca cea mai buna solutie ramane separarea totala a proprietatilor, urmata de cea de-a doua optiune a Comisiei, de a trece administrarea rezelelor si conductelor de gaze naturale in mainile unui operator independent.Cu toate acestea, acesta a dat de inteles ca Bruxellesul ar putea face un compromis in ceea ce priveste o a treia alternativa."Au existat recent unele propuneri din partea a opt guverne. Opt nu reprezinta, in mod clar, o majoritate, insa este o minoritate care ar putea bloca majoritatea. Sa vedem deci daca este posibil sa ajungem la un acord", a mai declarat Barroso in cadrul Centrului pentru Studii Politice Europene.Comisia cauta de cativa ani sa determine companiile de electricitate din Europa sa se separe de retelele de transmisie, pentru a incuraja competitia prin accesul competitorilor la aceste retele.Franta si Germania au propus ca grupurile energetice sa transfere retelele in cadrul altor companii, pe care sa le poata detine in continuare, ca o alternativa la vanzarea acestora.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1160 ori