Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Termoelectrica bate palma cu BERD, pentru 450.000 euro

Termoelectrica bate palma cu BERD, pentru 450.000 euro

Termoelectrica si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vor semna, in aprilie, un acord pentru un grant (credit nerambursabil) de 450.000 euro, pentru realizarea unor studii de fezabilitate la proiectele de la Doicesti, Deva si Paroseni, a anuntat compania. 

"In cel mai scurt timp posibil, se va semna acordul cu BERD. Din estimarile companiei, angajamentul cu BERD va fi concretizat la sfarsitul lunii aprilie", au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii Termoelectrica.

Din valoare totala de 450.000 euro, o treime (150.000 euro) este pentru un studiu de fezabilitate prin care se va gasi raspuns la intrebarea privind capacitatea pe care o va avea un grup nou (care va putea vinde energia pe piata libera) si va consuma intreaga cantitate de carbune produsa in zona Doicesti. Apoi, 300.000 euro sunt pentru un alt studiu de fezabilitate, referitor la centralele Deva si Paroseni, care va arata dimensiunea capacitatii unui nou grup energetic corelata cu productia de carbune din Valea Jiului si restul capacitatilor viabile din cele doua centrale mentionate, potrivit datelor prezentate de Termoelectrica, la inceputul lunii februarie, agentiei NewsIn.


La Deva, se va stabili cate grupuri vor fi pastrate. Impreuna cu BERD, Termoelectrica va alege firma care face studiile de fezabilitate. Prin martie, aprilie, compania spera sa aleaga firma-consultant. In functie de rezultatul studiului de fezabilitate se va decide ce capacitate va avea grupul nou si unde anume va fi instalat, si anume la Deva sau Paroseni. Dupa aceea, Termoelectrica si BERD vor face o competitie pentru atragerea investitorilor, pe principiul joint-venture, ca la proiectele de la Braila, Galati si Borzesti.


Termoelectrica este producatorul de stat de energie electrica si termica prin arderea combustibililor fosili (carbuni) si hidrocarburi (gaze naturale si pacura).


Compania are patru sucursale (Sucursala Electrocentrale (SE) Borzesti, SE Braila, SE Doicesti si SE Paroseni) si 15 filiale (Termoservurile Bucuresti, Braila, Borzesti, Constanta, Craiova, Deva, Doicesti, Galati, Mures, Paroseni, Rovinari si Turceni, Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Galati si Electrocentrale Deva).Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1593 ori
Citeste mai multe despreacord berd fezabilitate studii termoelectrica