Termenul de vanzare a 10% din actiunile Electrica Moldova si Oltenia, prelungit de Guvern

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 09:54
1815 citiri
Termenul de vanzare a 10% din actiunile Electrica Moldova si Oltenia, prelungit de Guvern

Guvernul vrea sa prelungeasca pana la 31 decembrie 2013 dreptul angajatilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia de a cumpara pana la 10% din actiunile celor doua filiale ale companiei de stat Electrica SA.

Termenele de vanzare a actiunilor expira in 31 decembrie 2012, se arata intr-un proiect de ordonanta de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Distribuitorii si furnizorii de energie electrica Electrica Moldova si Electrica Oltenia au fost privatizati in 2005, fiind preluati de grupul german E.ON, respectiv de compania ceha de stat CEZ.

De la privatizare pana in prezent, Guvernul a prelungit in fiecare an termenul de vanzare a 10% din actiunile filialelor Electrica privatizate, dar nu a finalizat niciodata transferul.

Potrivit unor surse din piata energetica, Curtea Constitutionala a Romaniei va decide daca acordarea catre angajati a pana la 10% din actiunile fostei Electrica Moldova este constitutionala, dupa ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judeca un proces intre Electrica si E.ON, a admis o cerere in acest sens a grupului energetic german.

"E.ON a cerut Curtii de Arbitraj sa-i admita cererea de a se adresa Curtii Constitutionale in privinta prevederii din contractul de privatizare a Electrica Moldova ca angajatii au dreptul la 10% din actiuni. E.ON considera ca acesta prevedere este neconstitutionala", au declarat pentru MEDIAFAX surse din piata energetica.

Grupul german a deschis anul trecut o actiune la Curtea de Arbitraj de la Paris, acuzand Electrica SA ca nu vrea sa vanda catre E. ON actiunile la companiile succesoare ale Electrica Moldova, care in 2007 s-a scindat in mai multe firme.

In acelasi litigiu, Electrica a dat in judecata E.ON, sustinand ca grupul german ca a incalcat o serie de prevederi din contractul de privatizare, si cerand despagubiri de aproape 50 milioane euro.

Electrica SA este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzare actiuni Electrica Oltenia, #vanzare actiuni Electrica Moldova, #cumparare actiuni angajati Electrica, #privatizare electrica, #proces Electrica EON , #Energie electrica