Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa de cogenerare va fi redusa, din iulie, cu aproape jumatate

Taxa de cogenerare va fi redusa, din iulie, cu aproape jumatate


Taxa pentru energia electrica si termica produse in cogenerare va fi redusa, incepand de marti, 1 iulie, cu aproape 46%, la 0,00996 lei pe kWh.

"Se aproba contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta la o valoare de 0,0096 lei/kWh, exclusiv TVA", potrivit ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

Valoarea contributiei pentru cogenerare a fost anul trecut de 0,0231 lei/kWh, iar in acest an a fost redusa cu 20,4%, la 0,01838 lei/kWh. Aceasta scadere s-a reflectat in facturile consumatorilor printr-o diminuare de 4 lei a valorii bonusului, de la 21 la 17 lei, potrivit Mediafax.

Taxa este perceputa in baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investitiile in tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, si a fost autorizata de Comisia Europeana in 2010.

De asemenea, tot din 1 iulie, exporturile de energie electrica din Romania vor fi scutite de plata taxei de cogenerare, pentru a stimula vanzarea de energie catre alte state.

De aceasta taxa beneficiaza 37 de companii. ANRE a propus Guvernului in octombrie anul trecut sa reduca spijinul acordat pentru un sfert dintre producatorii energie si caldura in cogenerare, intrucat a constatat ca acestia au benificiat de un ajutor prea mare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2009 ori