Tarifele fixe tip "feed-in" pentru centralele sub 1 MW ar putea fi aplicate pana in vara

Joi, 20 Februarie 2014, ora 16:13
2711 citiri
Tarifele fixe tip "feed-in" pentru centralele sub 1 MW ar putea fi aplicate pana in vara

Schema pentru tarifele fixe tip 'feed-in' ce se vor aplica centralelor sub 1 MW, respectiv 2 MW in cazul unitatilor pe biomasa in cogenerare, ar putea incepe in iunie sau iulie, daca raspunsul asteptat de autoritati de la Comisia Europeana va veni in martie, a declarat, joi, Zoltan Nagy, membru in boardul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestuia, ultimul set de documente legat de tarifele 'feed-in' a fost trimis Comisiei Europene in luna decembrie 2013, insa raspunsul final nu a fost inca primit.

"Asteptam aprobarea de la Comisia Europeana (CE) pentru aceste preturi reglementate pentru unitati sub 1 MW, respectiv 2 MW in cazul centralelor pe biomasa in cogenerare. In prima saptamana din decembrie am trimis ultimul set de documente catre Comisie, legat de tarifele 'feed-in', iar discutiile privind centralele sub 1 MW le-am inceput in mai 2013. Au fost puse intrebari de catre CE si am raspuns in decembrie 2013. Asteptam reactia si parerea lor. Le-am trimis o metodologie pe baza careia se vor calcula aceste tarife, iar in decembrie le-am trimis si anumite exemple de tarife", a spus Zoltan Nagy, la HydroPower Energy Summit 2014.

El a atras atentia ca aceste cifre ar putea sa nu fie definitive, intrucat dupa aprobarea finala a metodologiei vor fi calculate preturile finale.

"Cifrele s-ar putea sa nu fie definitive. Dupa ce primim raspunsul CE, exista posibilitatea ca metodologia sa fie schimbata sau anumite cifre sa fie schimbate. Vom avea aprobarea finala a acestei metodologii si, pe baza ei, vom calcula preturile finale. Acestea sunt simple exemple si am decis sa nu le publicam pentru a nu da drumul la speculatii in piata. Valorile sunt deja calculate, nu sunt publice, au fost trimise doar CE.

In momentul in care CE ne va comunica daca este de acord cu tehnologia sau daca are sugestii, atunci vom calcula si publica tarifele. Avand in vedere ritmul CE, este posibil ca, pe parcursul acestei luni, sa-l primim. Momentan, avem reactii pozitive din partea lor, avem nevoie de cel putin doua luni sa incepem metodologia. Daca primim un raspuns pozitiv din partea CE in martie, probabil ca in iunie sau iulie am putea incepe aceasta schema pentru tarifele 'feed-in'", a precizat reprezentantul ANRE.

Nagy a explicat ca posibilitatea de a fi stabilite aceste preturi reglementate (feed-in tarrifs) este prevazuta in Legea 220/2008. Initial, aceste tarife puteau fi stabilite pentru centralele sub 1 MW. Ulterior, dupa mai multe modificari ale Legii 220, de acest tip de tarife pot beneficia si centralele pe biomasa si in cogenerare de 2MW.

"In momentul in care, in 2011, am obtinut de la Comisia Europeana autorizarea pentru schema de sprijin, aceasta s-a dat doar pe schema de sprijin pe certificate verzi. Aceasta schema de sprijin pe certificate verzi se aplica atat centralelor peste 1 MW, cat si centralelor sub 1 MW. Am initiat o discutie cu CE pentru aprobarea schemei de sprijin pe 'feed-in tarrifs' pe centralele mici. Daca ei sunt de acord cu aceasta metodologie, o vom aplica, vom calcula preturi fixe pentru fiecare tehnologie in parte - adica un pret unic pentru hidro, pentru fotovoltaic, pentru toate tipurile de biomasa in cogenerare sau doar producere de energie electrica - si vom pune in aplicare schema de sprijin", a aratat el.

Zoltan Nagy a mentionat ca acest lucru va insemna ca furnizorii implicati de energie electrica vor avea obligatia de a prelua aceasta energie, de a plati tarifele fixe stabilite de ANRE, iar investitorul mic ar avea "o viata mai simpla, nu ar avea problema de a cauta un cumparator pentru energie electrica, de a participa la pietele centralizate de energie electrica, de certificate verzi, ar fi mult mai simplu sa vanda unui partener stabilit de ANRE cantitatea de energie electrica produsa".

Conform acestuia, metoda de calcul al tarifelor reglementate presupune un calcul cost-beneficiu in functie de costurile de investitie si de cele de operare.

"Noi am propus CE sa folosim aceleasi rate de rentabilitate care au fost aprobate si pentru schema de sprijin pentru certificate verzi, deci undeva intre 10 si 12% - aceasta variaza de la o tehnologie la alta - si, folosind aceste rate de rentabilitate, pornind de la un anumit nivel al costurilor de investitii, respectiv de operare, trebuie sa ajungem la un nivel al venitului pentru a ajunge la acea rata de rentabilitate si, aplicand la fiecare tehnologie in parte, ne da o valoare", a detaliat acesta.

Nagy a subliniat ca acest tarif va fi optional.

"Va fi optional. Daca cineva indeplineste conditiile de a beneficia de aceste tarife reglementate, acesta are posibilitatea de a opta daca merge pe 'feed-in tarrifs' sau daca va merge pe certificate verzi. Inclusiv pentru centralele existente, cei care sunt acreditati pe certificate verzi vor avea o perioada de timp in care pot sa opteze sa schimbe schema de sprijin'', a adaugat oficialul ANRE.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#tarife centrale 1 MW, #energie electrica, #furnizori energie electrica , #Energie electrica