Statul a aprobat investitiile in energie regenerabila

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 22:45
1932 citiri
Statul a aprobat investitiile in energie regenerabila

Proiectul de act normativ care va permite aplicarea schemei de sprijin pentru investitiile in productia de energie din surse regenerabile (prin acordarea de certificate verzi) a fost aprobat miercuri de Guvern, astfel incat Legea 220/2008 va fi in sfarsit aplicabila, informeaza NewsIn.

"Ordonanta de astazi (miercuri, 12 octombrie, n.r.) ajusteaza cadrul legal de aplicare a legislatiei in domeniul promovarii energiilor regenerabile.

Modificarile au fost solicitate si sunt aprobate de catre Comisia Europeana prin decizia din august. Pentru anumite tipuri de tehnologii, precum biomasa sau biogazul, se reduce numarul de certificate cu unul, respectiv doua certificate verzi.

In cazul supracompensarii, CE a solicitat si acum se introduce un mecanism de monitorizare, inclusiv posibilitatea de ajustare fie a valorii, fie a numarului de certificate verzi pentru a evita supracompensarea la nivel de tehnologie, in cazul in care aceasta apare", a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti.

Potrivit acestuia, un lucru foarte important pe care-l stabileste ordonanta este faptul ca ea confera dreptul producatorilor de energie din surse regenerabile de a intra in piata pe baza de contract ce-i va face sa fie actori si in piata de echilibrare.

"Un alt punct este legat de notificarea individuala pentru cei care vor instala capacitati de peste 125 MW si cel de certificarea biomasei pentru producatorii din surse regenerabile de biomasa. Acest lucru este foarte important. Vor trebui elaborate noi regulamente de catre ministerele Mediului si Agriculturii prin care se va certifica biomasa lemnoasa si biomasa din culturile energetice", a adaugat seful ANRE.

Intrebat la finalul sedintei de Guvern cu cat se va scumpi energia electrica, Plaveti a precizat ca, din calculele ANRE despre un scenariu cu capacitatile care se vor pune in functiune in 2012, se arata un impact de pana la 2,5% pentru anul viitor.

"In momentul de fata, factura media a unui consumator casnic este in jur de 50 de lei, deci majorarea de 2,5% inseamna 1,25 lei in factura unui consumator casnic. Noi am analizat mai multe scenarii, acesta este cel mai probabil", a mentionat Dan Iulius Plaveti.

Legislatia va sprijini proiectele in energie regenerabila prin acordarea de certificate verzi, care permite producatorilor recuperarea investitiilor. Pana in prezent, producatorii de energie din surse regenerabile primeau cate un certificat verde pentru fiecare MWh de electricitate livrat in retea. Potrivit noii legislatii, numarul certificatelor acordate producatorilor va creste.

Producatorii de energie electrica din energie solara
vor primi sase certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica. Pentru energia electrica produsa in centrale eoliene se vor acorda doua certificate verzi pana in anul 2017 si un certificat verde incepand cu anul 2018, pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua de energie electrica.

De asemenea, producatorii ce folosesc sursa geotermala vor primi doua certificate verzi/MWh produs si intre unul si trei certificate pentru fiecare 1MWh, daca energia electrica este produsa in centrale ce utilizeaza biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor sau gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.

Legea 220/2008 era deja in vigoare, fiind publicata in Monitorul Oficial din 3 noiembrie 2008, insa punerea ei in aplicare a depins de emiterea unor norme de aplicare ce  trebuiau formulate de ANRE si Ministerul Economiei si ulterior aprobate de Guvern.

Pentru perioada 2009-2014, valoarea minima de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata este de 27 euro/certificat si valoarea maxima este de 55 euro/certificat, reglementare ce va ramane nemodificata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
#certificate verzi, #culturi energetice, #energie, #energie electrica, #energie solara, #surse regenerabile , #Energie electrica