Scaderea ofertei a urcat pretul platinei peste un record de 2.100 dolari/uncie

Luni, 18 Februarie 2008, ora 15:58
1638 citiri
Scaderea ofertei a urcat pretul platinei peste un record de 2.100 dolari/uncie

Platina s-a scumpit, luni, pana la un nou nivel record, a 13-a sedinta de tranzactionare consecutiv, ca urmare a accentuarii diferentei dintre cerere si oferta, dupa criza de electricitate din Africa de Sud, principal producator de platina, scrie Reuters.

Pretul metalului pretios, folosit mai ales la fabricarea bijuteriilor si la cea a unor catalizatori auto, a urcat cu 22% luna aceasta, cu 38% in total de la inceputul anului si cu aproape 75% in ultimele 12 luni , ca urmare a problemelor de furnizare din Africa de Sud, tara care produce 80% din platina de pe pietele internationale.

Cotatia spot a platinei a crescut cu aproape 3%, pana la un nivel de 2.107 dolari/uncie, iar apoi metalul pretios s-a tranzactionat la un nivel de 2.095/2.105 dolari/uncie, comparativ cu 2.050 dolari/uncie la inchiderea sedintei de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute de pe piata new-yorkeza.

"Oferta de platina de pe pietele internationale va fi in continuare scazuta", a estimat un analist pentru piata metalelor pretioase de la banca de investitii Lehman Brothers, Michael Widmer. "O modalitate de a rezolva problema ar fi ca minerilor sa li se dea destul energie electrica, astfel incat sa poata produce, dar acest lucru nu pare sa se intample, insa", a mai spus Widmer.

"Cresterile de pret nu se vor tempera. Sfarsitul lor va fi in momentul in care se va restabili un echilibru intre cerere si oferta, dar este nevoie de timp pana cand se va intampla acest lucru", a mai aratat Widmer si a adaugat ca pretul platinei ar putea atinge un nivel de 2.500 dolari/uncie in urmatoarele sase luni.

Minele din Africa de Sud au fost afectate de probleme de furnizare cu electricitate, dupa ce firma de stat Eskom a cerut operatorilor din sectorul minier sa micsoreze la 90% consumul din necesarul normal, pentru a usura o criza nationala in furnizarea cu energie electrica.

Analistii spun ca deficitul de platina de pe pietele internationale s-ar putea extinde pana la 400.000 sau 500.000 de uncii pana la sfarsitul lui 2008, comparativ cu 265.000 de uncii in 2007. Pietele internationale au avut un excedent de 65.000 de uncii de platina in 2006, dupa sapte ani de deficit consecutiv, mai scrie Reuters.

"Valva de presiune este deschisa complet, iar piata se confrunta cu noi scumpiri, ceea ce este un mare motiv de ingrijorare", a aratat un director administrativ de la TheBullionDesk, Ross Norman.

"Exista si posibilitatea unor scumpiri ale platinei pana la 3.000 dolari/uncie in acest an, daca situatia evolueaza la fel ca pana in prezent", a mai spus Norman.

In ceea ce priveste alte metale pretioase, pretul aurului a crescut pana la 909,25 dolari/uncie, iar apoi a coborat pana la 902,00/903,10 dolari/uncie, comparativ cu 903,00/903,80 de la inchiderea sedintei de tranzactionare de saptamana trecuta de pe piata new-yorkeza. Contractele la termen (futures) pentru aur cu livrare in aprilie s-au ieftinit cu 1,2 dolari/uncie, pana la 904,90 dolari/uncie.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.