Romania, obligata de UE sa reglementeze preturile la energie

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 15:52
1281 citiri
Romania, obligata de UE sa reglementeze preturile la energie

Comisia Europeana a solicitat in mod oficial, miercuri, Romaniei sa isi alinieze legislatia privind preturile reglementate la energie, pentru consumatorii finali, la normele UE , care prevad ca preturile sunt stabilite in principal de cerere si oferta, anunta NewsIn.

Stabilirea preturilor pentru consumatorii finali prin interventia statului ridica obstacole in calea noilor intrati pe piata si, prin urmare, priveaza consumatorii si companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piata, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Pe langa Romania, aceeasi solicitare a fost transmisa Poloniei si Italiei. CE a hotarat sa transmita avize motivate celor trei state membre iar daca acestea nu respecta in termen de doua luni obligatiile care le revin conform legii, Comisia poate deferi cauzele Curtii de Justitie.

Normele europene prevad insa ca, in cazuri exceptionale, de exemplu pentru a proteja clientii vulnerabili, se pot stabili preturi reglementate.

In acest caz, masurile trebuie sa fie directionate in mod special catre clientii care au cea mai mare nevoie de ele, trebuie sa fie limitate in timp si sa garanteze accesul egal al companiilor din domeniul energiei electrice din UE la consumatorii de pe plan national.

Comisia considera ca normele aflate in vigoare in cele trei tari cu privire la preturile reglementate pentru consumatorii finali nu indeplinesc aceste conditii si incalca dreptul consumatorilor de a alege.

#comisia europeana, #pret energie, #uniunea europeana, #consumator energie, #pret energie electrica , #Energie electrica