Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Productia de energie din surse regenerabile ar putea creste cu circa 60% in 2014

Productia de energie din surse regenerabile ar putea creste cu circa 60% in 2014


Productia de energie electrica a Romaniei din surse regenerabile ar putea creste in acest an la 9-10 TWh, fata de 6,3 TWh, cat a fost anul trecut, a declarat, luni, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, cu prilejul prezentarii in Parlament a Raportului privind preturile si tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

"Anul trecut, productia de energie din surse regenerabile a fost de 6,3 TWh si ar putea creste la 9-10 TWh energie verde in Romania in 2014", a spus oficialul ANRE.

El a amintit ca Romania si-a atins in acest an obiectivul asumat in fata Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 sa fie din surse regenerabile, astfel ca in 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabila.

Departamentul pentru Energie a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de Hotarare de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% pentru 2014.

"Avand in vedere gradul realizarii obiectivului din 2020, s-a creat posibilitatea reconsiderarii cotei de energie anuala, ceea ce se intampla de la inceputul anului 2014. Cota se reduce fata de nivelul de 15% din motive de suportabilitate a consumatorilor finali, atat industriali cat si casnici, precum si pentru sustenabilitatea sistemului, tinand cont de nevoia de echilibru a sistemului energetic", a precizat Calota.

El a adaugat ca 2014 este anul in care piata de certificate verzi se va maturiza alaturi de piata de energie electrica din surse regenerabile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2775 ori