Producatorii au vandut cu 9,6% mai scump

Joi, 02 Iunie 2011, ora 11:34
1143 citiri
Producatorii au vandut cu 9,6% mai scump

Preturile productiei industriale au crescut cu 9,6% in aprilie fata de aceeasi luna a lui 2010, conform NewsIn.

Cresterea se refera la productia industriala per total, atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS) preturile s-au pastrat in luna aprilie la acelasi nivel cu luna precedenta.

In martie s-a inregistrat o crestere anuala a preturilor productiei industriale de 11%, iar in februarie, preturile s-au majorat cu 10,9%.

Potrivit datelor INS, s-au remarcat cresteri de preturi fata de aprilie 2010 in industria prelucratoare (+11,2%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+9,2%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,5%), in industria extractiva (+2,5%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+12,3%) si industria energetica (+11,7%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%), industria bunurilor de capital (+4,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,4%).

Fata de luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat cresteri cu 0,3%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au inregistrat scaderi cu 0,8%.

Pe sectoare de activitate au fost observate cresteri de pret la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,3%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,2%). Scaderi de preturi s-au inregistrat in industria extractiva (-1,1%) si industria prelucratoare (-0,3%).

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+1,1%) si industria bunurilor de capital (+0,3%). Preturile au scazut in industria bunurilor de uz curent (-0,8%) si industria bunurilor intermediare (-0,5%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
#pret productie, #pret producator, #crestere preturi, #ins, #industria energetica, #industria prelucratoare, #energie electrica, #energie termica, #gaze , #Energie electrica