Preturile la producator au scazut in septembrie

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 11:00
1307 citiri
Preturile la producator au scazut in septembrie

Preturile productiei industriale erau in septembrie cu 1,2% mai mici decat in urma cu un an, ca urmare a ieftinirilor din industria extractiva si cea de prelucrare, care au fost compensate doar partial de cresterile din productia de energie si distributia apei, a anuntat, marti, Statistica. 

Preturile productiei industriale au inregistrat prima scadere, in termeni anuali, in iunie 2009, cu 0,03% fata de iunie 2008, in iulie au coborat cu 1,38% fata de nivelul din perioada similara din 2008, iar in august cu 1,13% fata de august 2008, potrivit datelor Statisticii.

In mai, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 1,4%.

In septembrie 2009, pe sectoare de activitate, au fost raportate cresteri de preturi de 12,48% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare si de 4,55% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Pe de alta parte, preturile din industria extractiva s-au diminuat in septembrie cu 3,65%, iar cele din industria prelucratoare au fost cu 2,16% mai mici decat in septembrie 2008.

Pe mari grupe industriale, preturile au crescut cu 12,46% in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 8,73% in industria bunurilor de uz curent si cu 6,98% in industria bunurilor de capital.

La polul opus au fost produsele din industria bunurilor intermediare si sectorul energetic, preturile acestora micsorandu-se in septembrie cu 7,82%, respectiv cu 6,6% fata de nivelul din septembrie 2008.

Fata de luna anterioara, preturile productiei industriale au crescut cu 0,22%, potrivit datelor INS.

Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pe piata interna, cat si cele de pe piata externa au crescut cu 0,2%, respectiv cu 0,4%.

Pe sectoare de activitate, preturile din septembrie au fost mai mari decat in cele din august cu 0,54% la produsele din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 0,2% la cele din industria prelucratoare si cu 0,15% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare.

In schimb, preturile bunurilor din industria extractiva au scazut in septembrie cu 0,37% fata de luna anterioara.

Pe marile grupe industriale, produsele din sectorul energetic si cele din industria bunurilor de capital au inregistrat scaderi de 0,5%, respectiv de 0,29% fata de luna august.

In septembrie, produsele intermediare au fost mai scumpe cu 1,19% fata de luna anterioara, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,72%, iar cele din industria bunurilor de uz curent, cu 0,19%. 

#preturi, # producator, # industrial, # ieftinire , #Energie electrica

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0001

1 USD = 4.7308 RON

0.0001
  1. Ce îi așteaptă pe contribuabili în 2025. Guvernul Ciolacu aduce schimbări și modificări de ultimă oră pentru e-Factura, e-TVA și e-Transport
  2. Guvernul pregătește schimbări în Legea Contabilității. Datele pentru depunerea situațiilor financiare anuale, pe cale să se schimbe
  3. O firmă germană închide fabrici în Vest și mută producția în România, dar anunță concedieri și la noi. Ce produce compania
  4. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  5. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  6. Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare, inflație galopantă și tineri fără locuri de muncă ce emigrează în masă
  7. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  8. Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
  9. Criza lovește sever peste 900.000 de români dintr-o țară vestică: Cel mai puternic stat anunță concedieri masive
  10. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa