Pretul energiei pentru irigatii va scadea cu 30% anul viitor

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 11:30
1781 citiri
Pretul energiei pentru irigatii va scadea cu 30% anul viitor

Pretul energiei electrice pentru irigatii va scadea cu 30% anul viitor, dupa ce Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) a devenit furnizor de electricitate, a declarat, miercuri, Valentin Apostol, director in Ministerul Agriculturii, in cadrul unei conferinte pe tema reindustrializarii Romaniei.

"Problema energiei este una complicata, astfel ca, vara trecuta, prin Ordonanta de Urgenta 79/2013, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a primit posibilitatea de a deveni furnizor de energie electrica. Prin urmare, va cumpara energia direct de la producator si o va furniza catre organizatiile de irigatii. Astfel, pretul unui MWh va scadea cu 30%, iar mia de metri cubi se va ieftini si ea cu o valoare destul de mare", a explicat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

El a adaugat ca, din cauza formalitatilor, nu s-a putut folosi aceasta posibilitate in 2013."Dar o vom utiliza la inceputul campaniei de irigatii din 2014", a completat Apostol.

<>bRomania are nevoie de investitii de un miliard de euro pentru irigatii

La finele lunii noiembrie, in cadrul Forumului Economic China-Europa Centrala si de Est, organizat la Bucuresti, Daniel Botanoiu, secretar de stat din Ministerul Agriculturii, a afirmat ca Romania are nevoie de investitii de un miliard de euro pentru amenajarea si imbunatatirea infrastructurii principale pentru irigatii si de 2,4 miliarde de euro pentru construirea Canalului Siret - Baragan si aducerea apei catre ferme.

"Numai pentru amenajarea si imbunatatirea infrastructurii principale pentru irigatii avem nevoie de investitii de un miliard de euro, iar pentru construirea Canalului Siret - Baragan si pentru aducerea apei catre ferme si plante avem nevoie de investitii suplimentare de 2,4 miliarde de euro. Sistemul de imbunatatiri funciare din Romania are nevoie de investitii, insa ofera si numeroase oportunitati", a precizat Botanoiu, in fata reprezentantilor chinezi, care si-au aratat interesul de a investi in acest domeniu.

Acesta a subliniat ca, in acest sector, intentiile Ministerului Agriculturii si ale Guvernului sunt de a avea captari suplimentare de apa.

"Sunt momente, in special primavara, in care apa este in cantitati destul de mari, urmate de perioade de seceta, cand avem nevoie de apa la plante, dar si de o crestere a capacitatii de stocare si a capacitatii agriculturii de a utiliza aceasta apa. Lucram la un nou mod de a gandi si de a aduce tehnologia in sistemele de irigatii, astfel incat sa diminuam costurile cu apa pentru irigatii, in care numai energia electrica reprezinta 85%. Intentiile Ministerului Agriculturii si ale Guvernului sunt de a avea captari suplimentare de apa", a explicat Botanoiu.

Potrivit secretarul de stat, in 2013 exista o suprafata amenajata pentru irigatii de trei milioane de hectare, din care o suprafata viabila economic de 1,5 milioane hectare si o suprafata profesionala de numai 800.000 de hectare. Anul acesta s-au incheiat contracte de irigat pe o suprafata de 400.000 de hectare, din care 336.000 de hectare au fost realizate cu organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii.

#pret energie irigatii, #ANIF furinizor electricitate, #campanie irigatii 2014 , #Energie electrica