Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OMV Petrom: Romania a fost foarte aproape de o pana de curent generala, de doua ori in acest an

OMV Petrom: Romania a fost foarte aproape de o pana de curent generala, de doua ori in acest an


Romania a fost de doua ori in acest an in pragul unui black-out (pana de curent generala la nivel national), cel mai recent caz fiind saptamana trecuta, odata cu oprirea unui reactor de la Cernavoda si a centralei de la Brazi, a declarat, vineri, Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Downstream Gas, in cadrul unei conferinte de profil.

"Romania a fost foarte aproape de black-out de doua ori in acest an, o data la inceputul anului, in iarna, si a doua oara zilele trecute, cand au fost oprite atat Unitatea 1 de la Cernavoda, cat si centrala de la Brazi", a spus Neel, prezent la conferinta "Evolutia pretului gazelor naturale prin restructurarea sectorului", organizata de publicatia Financial Intelligence.

Potrivit lui Neel, acest lucru a fost cauzat de lipsa capacitatilor de productie.

"Nu este suficienta capacitatea de generare si nu pot fi finantate investitiile in noi capacitati de generare pentru ca nu exista posibilitatea incheierii unor contracte pe termen lung. Deci trebuie sa vindem totul pe o piata partial reglementata, nu poti finanta proiecte noi", a aratat Neel, care este si presedintele Federatiei Patronale de Petrol si Gaze din Romania.

Saptamana trecuta, Unitatea 1 a centralei de la Cernavoda a fost oprita incepand de miercuri, timp de o saptamana, perioada care a coincis cu o hidraulicitate scazuta si cu o productie mica de energie eoliana.

Aceste lucruri au dus la cresterea vertiginoasa a importurilor, Romania utilizand la capacitate maxima linia de interconectare cu Ungaria.

De asemenea, pretul energiei pe piata spot din Romania a fost cea mai mare din regiune, de multe ori dublu fata de celelalte tari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 6518 ori
Citeste mai multe desprepana de curent generala