Nita: Verificam marjele de profit ale distribuitorilor de energie si contractele de privatizare

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 13:39
1655 citiri
Nita: Verificam marjele de profit ale distribuitorilor de energie si contractele de privatizare

Ministrul delegat pentru Energiei, Constantin Nita, a declarat joi ca trebuie verificat modul in care companiile de distributie a energiei au respectat clauzele din contractele de privatizare, precum si marjele lor de profit.

"Trebuie sa vedem ce este cu marjele lor de profit (ale distribuitorilor de electricitate - n.r.)", a declarat Nita intr-o conferinta pe teme energetice.

Principalii distribuitori de energie sunt CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON (Germania) si Electrica SA, companie controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

CEZ, Enel si E.ON au cumparat de la Electrica, in perioada 2005-2008, cinci din cele opt firme de distributie a energiei.

Prezenta in conferinta, Maria Manicuta, director in ANRE, a afirmat ca distribuitorii de energie au investit, intre 2008 si 2012, suma de 6 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). Aceste costuri ar trebui recuperate de distribuitori prin tarife.

"ANRE trebuie sa fie foarte atenta in aprobarea acestor investitii, pentru ca ele au un mare impact in facturii. Trebuie sa se asigure un echilibru intre costuri si beneficii", a spus Manicuta.

#profit distribuitori energie, #contracte privatizare energie, #Nita companii distributie energie , #Energie electrica