Ionel David: Scaderea pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:40
2381 citiri
Ionel David: Scaderea pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi

Scaderea spectaculoasa, cu 24%, a pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi din acest an, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).

Precizarea vine dupa ce, in urma cu doua zile, marii consumatori industriali de energie s-au plans ca au costuri foarte mare cu factura energetica din cauza certificatelor verzi.

"Este adevarat ca aparitia mai multor producatori de energie regenerabila a crescut numarul de certificate verzi in 2013 fata de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul ca pretul platit de un consumator industrial pe kWh, luand in calcul electricitatea, toate taxele si certificatele (verzi, de carbon) este mai mic in acest an fata de 2012", a precizat Ionel David.

El a amintit ca, in primele 10 luni ale anului 2013, pretul electricitatii pe piata a fost cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.

"Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza, in buna masura, aportul de energie ieftina adusa pe piata de catre industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsa din surse eoliene care are un cost marginal foarte scazut. Faptul ca energia s-a ieftinit nu este mentionat, pentru ca de fapt aceasta ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi. Drept urmare, pentru marii consumatori ar fi mai avantajos sa solicite mai degraba o sustinere a productiei de energie eoliana si sa incheie contracte cu producatorii de energie eoliana pentru ca astfel de contracte de energie reduc consistent costurile la factura de electricitate", a completat David.

Pretul electricitatii din Romania, cel mai redus din UE

Directorul executiv al RWEA a mai spus ca pretul electricitatii din Romania este unul dintre cele mai reduse din Uniunea Europeana, informatiile fiind usor de controlat pe site-ul oficial de energie al Uniunii Europene, www.energy.eu.

"Romania plateste 0,07542 euro/kWh, Germania plateste in schimb 0,11567 euro/kWh, Franta 0,07761 euro/kWh, Ungaria 0,10383 euro/kWh", se mai arata in comunicat.

RWEA considera ca afirmatiile facute de marii consumatori cu privire la scutirea a 85% de la plata feed-in-tariff sau a certificatelor verzi in tarile membre europene sunt nefondate.

"Trebuie subliniat ca nicaieri in Europa marii consumatori nu sunt scutiti intr-un procent de 80%-85%. Dimpotriva, exista tari europene impotriva carora au fost initiate proceduri de infringement pe motiv ca au luat masuri de ajutorare a marilor consumatori. Explicatia este simpla: acest gen de ajutorare distorsioneaza libera concurenta pe piata europeana", mai spun reprezentantii Asociatiei.

Acestia considera ca nu este echitabil ca factura pentru consumatorul casnic sa devina tot mai impovaratoare pentru ca marii consumatori industriali sa fie scutiti de la plata certificatelor verzi.

"De asemenea, nu este echitabil ca, la solicitarea marilor consumatori si in urma aplicarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului 57/2013 de catre autoritati, o serie de producatori de energie eoliana care au credite la banca si au primit finantare europeana sa fie acum in incapacitate de plata", apreciaza Ionel David.

Potrivit ordonantei mentionate, de la 1 iulie 2013, Guvernul a decis sa amane, pana in 2017-2020, acordarea unui numar de certificate verzi pentru energia eoliana, solara si microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, ca pana acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, doua certificate din trei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi energie, #certificate verzi, #pret energie electrica Europa , #Energie electrica