Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Andrei Gerea: Sistemul Energetic National este epuizat din punct de vedere moral

Andrei Gerea: Sistemul Energetic National este epuizat din punct de vedere moral


Sistemul Energetic National este epuizat din punct de vedere moral si are nevoie de un backup, a atras atentia fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, intr-o conferinta de specialitate, organizata vineri.

"Asa-zisele reforme facute in anii trecuti au afectat, de asemenea. Ca s-a gresit nu mai conteaza. Ideea este ca ne dorim cu totii sa avem capacitati de productie curate, insa de doi-trei ani de zile nu se mai investeste in Romania in energia regenerabila produsa de lumina solara sau de vant, din doua motive: o data pentru ca au disparut schemele de suport, iar in al doilea rand ca orice capacitate suplimentara de energie regenerabila are nevoie de sisteme de protectie a Sistemului Energetic National. Sistemul energetic national are nevoie de un backup si acesta este asigurat de partea de carbune. Sistemul energetic din Romania este epuizat din punct de vedere moral. Au fost momente, in timpul iernilor, cu ger foarte puternic, cand nu poti folosi la maxim gazul natural sau cand eolienele se blocheaza, deci esti la limita cu productia. De asemenea, au fost momente in care a trebuit sa apelam la vecini sau cand noi i-am salvat pe vecini. Trebuie sa gasim un echilibru intre dorinta de a furniza energie curata si capacitatea de supravietuire a sistemului energetic si de furnizare pentru populatie. Viitorul nu ne va lasa sa fim confortabili in ceea ce priveste acest domeniu", a declarat Gerea.

Acesta a adaugat ca, in urma cu zece ani, Sistemul Energetic National s-a imbogatit masiv cu capacitati de productie a energiei electrice pe baza de eoliene, dar a creat si probleme in sistem.

"In Romania, a existat un heirup in urma cu zece ani si Sistemul Energetic National s-a imbogatit masiv cu capacitati de productie a energiei electrice pe baza de eoliene. Acest lucru a fost bun din punct de vedere ecologic, dar a creat niste probleme in sistem, avand in vedere ca energia eoliana a fost subventionata de catre stat, iar energia produsa pe baza de carbune a fost afectata in mod direct din punct de vedere al randamentului de a rezista pe o piata unde deja lucrurile evoluau intr-o asemenea modalitate incat toate aceste capacitati au devenit ineficiente", a spus fostul ministru al Energiei.

Conform deputatului ALDE, la nivelul Europei nu s-a conturat un mijloc de actiune pentru combaterea schimbarilor climatice, "nu exista o viziune clara a ceea ce ar trebui sa facem".

"In acest context al schimbarilor climatice, contributia Romaniei este modesta. Sunt alte state care polueaza masiv, care isi protejeaza industriile. Daca noi vom reusi sa ne facem temele, va fi foarte bine. Pe vremea cand am fost ministru am avut ocazia sa discut cu reprezentanti ai Comisiei Europene legat de sistemul nostru energetic, de strategiile noastre energetice si asa mai departe. La momentul respectiv, am constatat ca nu exista o strategie la nivel european. La nivelul Europei nu s-a conturat un mijloc de actiune, nu exista o viziune clara a ceea ce ar trebui sa facem. Sunt, intr-adevar, niste puncte de referinta asumate de catre statele membre, dar din pacate nu este un plan de actiune efectiva in acest sens. Nu se tine cont de faptul ca sistemul energetic european si, implicit cel romanesc, nu este structurat in asa fel incat sa poata accepta o integrare a energiilor regenerabile, de exemplu", a mentionat Andrei Gerea.

Institutul de Studii Liberale (ISL), in parteneriat cu Fundatia Friedrich Naumann pentru Libertate, organizeaza vineri conferinta internationala "Agenda Viitorului".

"Agenda Viitorului" este un proiect multianual, in care peste 100 de experti la nivel national si international din diferite domenii profesionale, printre care decidenti politici, academicieni, oameni de afaceri si reprezentanti ai ONG-urilor, vor avea contributii importante in gasirea unor noi strategii si axe de dezvoltare privind viitorul Romaniei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2715 ori