Fiecare firma isi poate alege furnizorul de electricitate

Joi, 05 Mai 2005, ora 11:41
1085 citiri

De la 1 iulie, toti consumatorii industriali din Romania pot sa renunte la serviciile Electrica si isi pot negocia tariful la electricitatea pe care o pot primi din alte 100 de surse.Toti consumatorii industriali din Romania au posibilitatea, de la 1 iulie, sa-si aleaga un furnizor privat de energie electrica, pentru ca toti vor deveni consumatori eligibili de la acea data.

Potrivit presedintelui ANRE, Nicolae Opris, termenul pina la care toti consumatorii industriali primesc statutul de consumatori eligibili a fost decalat cu un an si jumatate pentru a proteja companiile romanesti exportatoare de risc valutar.

A"Am devansat termenul in folosul exportatorilor romani. Un consumator de energie care este si exportator isi va putea negocia pretul la energie in valuta.

Astfel nu va fi obligat sa mai plateasca factura in lei. Pretul de energie va fi asadar stabilit in euro, ori, in conditiile in care exportatorii primesc tot euro, ei vor fi protejati fata de riscul valutar", ne-a declarat Opris.

83% din piata va fi libera

Initial, gradul de liberalizare totala a pietei de electricitate era 1 ianuarie 2007, moment in care toti consumatorii din Romania au posibilitatea sa-si aleaga un alt furnizor de energie, putind sa renunte la A"clasicele" societati de distributie Electrica. Momentan, gradul de liberalizare a pietei de electricitate este de 55%.

Adica 55% din consumul national poate fi asigurat de alti furnizori decit Electrica. Potrivit lui Opris, sint acreditati la ANRE 100 de astfel de furnizori, dar sint activi (adica tranzactioneaza efectiv energie) doar 25.

Astfel, desi procentul teoretic de piata libera este de 55%, doar 23% din consumul national este tranzactionat intre consumatori si alti furnizori decit Electrica.

Curentul