Curtea de Conturi: Statul are de recuperat 2 miliarde de euro de la ENEL, EON si CEZ. Vezi acuzatii

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 12:03
2241 citiri
Curtea de Conturi: Statul are de recuperat 2 miliarde de euro de la ENEL, EON si CEZ. Vezi acuzatii
Enel este acuzata de Curtea de Conturi ca nu a respectat obligatiile din contractul de privatizare. Foto: www.aradon.ro

Un raport al Curtii de Conturi arata ca cele trei companii au cumparat filialele Electrica, promitand ca vor investi sute de milioane de euro in retehnologizare. Astfel, statul roman are de recuperat de la companiile CEZ, EON si ENEL 2 miliarde de euro, banii reprezinta penalitati pentru ca cele trei companii nu si-au respectat angajamentele asumate in contractele de privatizare a cinci filiale Electrica.

In schimb, ancheta Curtii de Conturi a dezvaluit ca de fapt CEZ, EON si ENEL au investit in modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produsi de filialele pe care le-au cumparat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este ca pretul energiei electrice nu ar fi trebuit sa creasca daca cele trei companii isi respectau promisiunile.

Ministerul Energiei anunta in vara acestui an ca Electrica are de recuperat de la E.ON, CEZ si ENEL 2 miliarde de euro pentru ca aceste companii nu si-au respectat obligatiile contractuale din procedurile de privatizare a cinci filiale ale Electrica.

Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, condus de ministrul delegat Constantin Nita a explicat in iulie ca impotriva E.ON, CEZ si ENE au fost deschise proceduri arbitrare de recuperarea a banilor. Pe de alta parte, cele trei companii sustin ca, de fapt, "dauna" ar fi doar de jumatate miliard de euro, insa si pe aceasta o contesta spunand ca si-au respectat contractele de privatizare.

Managerul Electrica: "Suma este putin exagerata"

Contactat de gandul.info, directorul general al Eletrica, Ioan Rosca a declarat ca, de fapt, miza litigiilor nu ar fi chiar de 2 miliarde de euro, dar nu a dorit sa precizeze cat e suma calculata de Electrica. "2 miliarde e putin exagerat. Sumele calculate sunt susceptibile de accesorii. Noi avem un calcul al acestei sume. Avand in vedere ca suntem in procese cu aceste companii nu pot sa va divulg sumele", a declarat Ioan Rosca pentru gandul.

Procese la Curtea Internationala de Arbitraj

Pentru a intra in posesia banilor, statul, prin Electrica, a deschis mai multe actiuni la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris. "Este vorba de o serie de iregularitati pe care le consideram noi ca s-au facut la aceste contracte privind mai multe clauze. Desigur partenerii nostrii (EON, CEZ, ENEL n.red.) nu au fost de acord cu aceste constatari. Din aceste considerente suntem acum la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris. Se judeca aceste cauze", a declarat Ioan Rosca pentru gandul.

Directorul Electrica a confirmat pentru gandul ca unul dintre motivele pentru care acum compania de stat se judeca la Paris cu cele trei companii este faptul ca acestea nu au respectat contractele privatizare prin care se angajau sa investeasca in retehnologizarea retelelor de distributie.

Directorul Electrica a mai mentionat ca in afara de procesele de la Paris statul nu mai are nici o parghie pentru a determina cele trei companii sa plateasca "penalizarile" prevazute de contractele de privatizare. Ioan Rosca a precizat ca statul, prin Electrica, este acum actionar minoritar in filialele privatizate si ca poate doar sa solicite informatii de la actionarii majoritari.

#raport Curtea de Conturi, #filiale Electrica, #companii energie Romania , #Energie electrica