Consumul national de energie electrica ar putea creste din cauza caniculei

Marti, 12 August 2014, ora 16:15
1942 citiri
Consumul national de energie electrica ar putea creste din cauza caniculei

Consumul national de electricitate ar putea creste in zilele urmatoare, ca urmare a caniculei, insa sistemul energetic national dispune de mai multe centrale de rezerva care pot fi pornite in caz de necesitate, a declarat Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National.

"Pana acum nu s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a consumului national de energie. Fata de ieri (luni - n.r.), avem o crestere de putin peste 100 de MW, ceea ce nu este mult", a spus Lohan.

Potrivit acestuia, marti la ora 14,45, consumul de energie al tarii era de 7.018 MW, fata de 6.900 MW, cat a fost luni. In schimb, pentru zilele urmatoare este asteptat un consum mai ridicat de energie, insa sistemul este pregatit sa suplimenteze productia.

"Avem grupuri de rezerva care acum sunt oprite si pot fi pornite in caz de necesitate. Sunt grupuri de cate 70 de MW la centralele de la Rovinari, Turceni si Isalnita, plus cele hidro", a aratat Lohan.

ANM a emis, luni, o informare de canicula, valabila incepand de marti si pana joi, la nivelul intregii tari. Astfel, in intervalul 12-14 august, valul de caldura se va intensifica treptat in toata tara, iar vremea va fi calduroasa.

In zonele de campie si de podis va fi canicula, se vor inregistra temperaturi maxime, in general, intre 35 si 37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

Potrivit meteorologilor, valul de caldura va persista pana la sfarsitul saptamanii, iar in functie de evolutia si intensitatea sa, vor actualiza informarea emisa luni.

De asemenea, la nivelul urmatoarelor doua saptamani (11-23 august 2014), regimul termic se anunta unul canicular pana joi-vineri, cu temperaturi ce vor atinge si 35 de grade Celsius in zonele de campie. Incepand din 14 august, meteorologii estimeaza instabilitate atmosferica si o racire treptata a vremii, cu episoade de ploi slabe, dar si importante cantitativ, pana pe 20 august.

#consum energie electrica, #Sistem Energetic National, #consum energie , #Energie electrica