Companiile industriale ameninta: Costurile energiei ne obliga sa parasim Romania

Luni, 17 Februarie 2014, ora 15:20
2863 citiri
Companiile industriale ameninta: Costurile energiei ne obliga sa parasim Romania

Mai multe organizatii sindicale si patronale solicita, printr-o scrisoare deschisa, refacerea politicilor privind energia electrica si gazele naturale, atentionand ca in caz contrar pot aparea consecinte ireparabile asupra economiei nationale, inclusiv disparitia companiilor industriale din Romania.

Scrisoarea deschisa, adresata presedintelui Traian Basescu, premierului Victor Ponta, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, ministrilor Economiei si Energiei, sefului Misiunii FMI pentru Romania, Andrea Schaechter si sefului Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, este o "ultima solutie" in incercarea de a insista ca autoritatile sa gaseasca, urgent, solutii corecte pentru marile companii industriale din Romania, sustin semnatarii documentului.

"Daca Romania nu va implementa rapid masuri substantiale pentru rezolvarea situatiei din domeniile de energie electrica si de gaze naturale, riscul relocarii se transforma in realitate, in scurt timp. Povara costurilor uriase si artificiale care ameninta industriile producatoare are, de asemenea, consecinte potential ireparabile asupra economiei nationale. In ciuda asa-zisei strategii publice de axare pe industria nationala, ca motor al cresterii economice, ne aflam, acum, intr-o situatie disperata. Distorsiunile provenite de la politicile privind electricitatea si gazul natural, care au continuat in ultimul an, au avut un impact negativ semnificativ asupra competitivitatii industriilor energo-intensive din Romania si, in cele din urma, asupra sustenabilitatii si a viitorului acestor industrii", se arata in scrisoarea semnata de organizatiile sindicale si patronale.

Costurile de operare, influentate de majorarea pretului gazului natural

Semnatarii sustin ca majorarea artificiala a pretului la gazul natural, ca rezultat al asa-zisei liberalizari a pietei, duce la costuri de operare pentru companiile industriale din Romania la niveluri incomparabile cu ale oricaruia dintre competitori.

"Va atragem, respectuos, atentia ca liberalizarea pietei gazelor naturale este exclusiv un proiect teoretic, deoarece ii lipseste prima cerinta pentru o asemenea piata: posibilitatea reala de a alege furnizorul. In realitate, acest proiect nu face decat sa alinieze pretul gazului din productia interna la cel de import, fara sa ofere consumatorilor posibilitatea alegerii furnizorului. In schimb, conduce la o crestere de circa 160% a pretului gazului din productia interna, ceea ce inseamna o majorare a facturii de peste 70%, in mai putin de doi ani", se mai arata in scrisoarea transmisa luni.

Semnatarii spun ca nicio companie nu poate suporta o asemenea majorare si, in prezent, singura solutie consta in cumpararea gazului de la un singur furnizor principal pentru Europa de Est, din cauza faptului ca nu a fost creata o infrastructura pentru a putea alege.

In acest fel, au aratat sursele citate, Romania va fi obligata sa achite un pret mult mai mare la gaz decat cel platit de competitorii din regiunea Marii Negre, in contextul in care pretul gazului de import este mai mare decat cel inregistrat pe principalele piete europene, ceea ce transforma Romania dintr-o tara competitiva, intr-una care are cele mai mari costuri.

"Avem nevoie de o perioada de tranzitie - in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene - pana la momentul la care sunt intrunite conditiile pentru o piata libera si competitiva. O asemenea perioada va putea fi folosita pentru dezvoltarea atat a unor surse alternative de gaze naturale, care sa elimine dependenta energetica, cat si a unui cadru de reglementari operational. Piata gazelor naturale, asa cum este ea acum, nu numai ca nu favorizeaza competitia, dar ne pune intr-o situatie critica. In plus, procesul subventionarii energiei regenerabile, care a crescut exploziv intr-o perioada scurta de timp, nu este implementat si administrat intr-o maniera eficienta din punct de vedere al costurilor, facand ca industria din Romania sa devina tot mai putin competitiva", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Organizatiile sindicale si patronale precizeaza ca presupunerea conform careia energia verde ar duce la o scadere a preturilor energiei s-a dovedit falsa, luand in considerare ca pretul mediu de piata pentru un MWh este mai mare comparativ cu anul trecut, fata de cel al competitorilor, atat din Uniunea Europeana, cat si din regiunea Marii Negre.

Potrivit acestora, consumatorii industriali au platit, in 2013, cu 21 la suta mai mult pentru fiecare MWh, comparativ cu 2010, iar companiile din Romania au un cost mediu al energiei electrice de 80 de dolari/MWh, in vreme ce competitorii lor platesc aproximativ 50 de dolari/MWh in Germania, 60 de dolari/MWh in Franta sau mai putin de 40 de dolari/MWh in Statele Unite ale Americii.

"In Romania, peste 30 de dolari/MWh din pretul energiei electrice reprezinta exclusiv subventii, precum eco-taxele pentru energia regenerabila si pentru cogenerare, tarife de transport si de infrastructura. Consumatorii industriali nu ar trebui sa plateasca mai mult de o cota parte corecta din costurile pentru tehnologii regenerabile. Desi intelegem beneficiile potentiale pentru mediu ale unor surse ecologice de energie, solicitam autoritatilor sa reanalizeze dezechilibrele generate de subventii", se mai arata in document.

Initiatorii scrisorii spun ca industrii care au investit peste 10 miliarde de euro direct in economia romaneasca si care angajeaza peste 500.000 de oameni sunt obligate sa sprijine sectoare care creeaza cel mult 4.000 de locuri de munca. Acestia atrag atentia ca un asemenea model va duce, intr-o perioada foarte scurta de timp, la relocarea industriei catre economii mai prietenoase, lasand in urma sute de mii de someri romani si ducand la pierderea atractivitatii tarii pentru investitori.

"Normele europene stipuleaza, deja, posibilitatea ca statele membre sa ofere exceptari de la plata eco-taxelor de 80-85 la suta, ca parte a programului de reindustrializare a Europei. Consumatorii industriali de energie nu trebuie pedepsiti pentru ca vor sa isi dezvolte afacerile in Romania si nu ar trebui sa plateasca mai mult decat este corect pentru energiile verzi sau pentru gaz. Romania trebuie sa se alinieze la actualele tendinte din Uniunea Europeana si din intreaga lume si sa se concentreze pe viitorul economiei pe termen lung, oferind industriilor locale un tratament corect, care sa vina in sprijinul competitivitatii", sustin semnatarii scrisorii deschise, precizand ca alternativa este ca, in urmatoarele cateva luni, Romania se va confrunta cu o inchidere masiva a unor sectoare de productie si cu reducerea generala a activitatii companiilor industriale.

Ei semnaleaza si faptul ca pentru populatie cresterea facturilor la energie (pana in 2018) va fi mai mare decat cresterea veniturilor, astfel incat se va mari in mod apreciabil grupul consumatorilor vulnerabili si, ca urmare, marimea fondurilor de protectie sociala necesare.

In acest context, organizatiile sindicale si patronalese solicita aplicarea de urgenta a unor solutii pentru salvarea companiilor industriale din Romania si pentru o politica echilibrata si corecta in domeniul energiei.

Scrisoarea deschisa este semnata de Asociatia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC), Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (Conpirom), de alte federatii patronale, de Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" si de federatiile membre din industria metalurgica, chimie si petrochimie, organizatii care reprezinta peste 500.000 de angajati si 3.500 de companii din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energie elctrica, #politica energie, #gaze naturale, #patronate energie , #Energie electrica