Centrala Cernavoda a asigurat 20% din consumul national de electricitate

Vineri, 02 Martie 2012, ora 14:55
1942 citiri
Centrala Cernavoda a asigurat 20% din consumul national de electricitate

CNE Cernavoda, cu cele doua unitati in operare, a livrat de la inceperea exploatarii comerciale si pana la finalul lui ianuarie 2012 o cantitate de 108.836.543 MWh in sistemul energetic national, asigurand astfel circa 20% din consumul national de electricitate, a anuntat vineri Nuclearelectrica.

"Aceste rezultate s-au obtinut in conditii de securitate pentru populatie, mediu si personalul centralei. Astfel, nu s-a inregistrat niciun eveniment de deversare in mediu de substante periculoase, iar doza colectiva inregistrata la CNE Cernavoda se situeaza considerabil sub valorile medii multianuale intregistrate la nivel mondial pentru centralele de acelasi tip", se arata in comunicat.

Potrivit Nuclearelectrica, evaluarile WANO si statisticile internationale la nivelul lunii ianuarie 2012, realizate pe baza rezultatelor CNE Cernavoda, plaseaza Unitatea 1 - CNE Cernavoda pe pozitia a treia in topul unitatilor nucleare la nivel global, cu un coeficient de utilizare a puterii instalate mediat pe trei ani (2009-2011) de 96,27%.

De asemenea, Unitatea 1 a CNE Cernavoda a realizat la sfarsitul lunii ianuarie 2012 un factor de capacitate de 90%, aferent intregii perioade de exploatare comerciala (1996-2011), cu 10% peste valoarea prevazuta in proiect.

In topul unitatilor nucleare din Europa, Unitatea 1 se plaseaza pe locul 1 si Unitatea 2 pe locul al noulea. Unitatea 2 de la CNE Cernavoda urmareste indeaproape performantele Unitatii 1, ceea ce demonstreaza ca CNE Cernavoda obtine rezultate sustinute pe termen lung.

"Unitatea 1 a CNE Cernavoda continua sa fie pe locul I, cu un factor de capacitate de 99,7%, urmata indeaproape de Unitatea 2 Wolsung Coreea si Unitatea 4 Darlington Canada", a declarat presedintele CANDU Owners Group.

Nuclearelectrica mentioneaza ca si in anul anterior, respectiv in 2009, an fara oprire programata, Unitatea 1 s-a situat tot pe primul loc intre unitatile CANDU, cu un factor de capacitate de 100,1%.

#centrala Cernavoda consum electricitate, #centrala Cernvoda productie electricitate , #Energie electrica