BERD va oferi asistenta tehnica pentru elaborarea strategiei energetice nationale

Marti, 25 Martie 2014, ora 18:17
1777 citiri
BERD va oferi asistenta tehnica pentru elaborarea strategiei energetice nationale

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va oferi asistenta tehnica Departamentului pentru Energie pentru elaborarea strategiei energetice nationale, potrivit unui comunicat al Departamentului.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a avut, marti, la Bucuresti, o intalnire cu o delegatie condusa de Riccardo Puliti, director general pentru Energie si Resurse Naturale al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pe subiecte energetice, de interes pentru ambele parti. La intalnire a participat, de asemenea, si James Hyslop, directorul pentru Romania din cadrul BERD.

"In urma intalnirii, oficialii au stabilit ca Romania va beneficia de asistenta tehnica din partea BERD in elaborarea strategiei energetice nationale. Cele doua parti au mai discutat si despre politica Guvernului in domeniul regenerabilelor, precum si despre proiectele Romaniei de interconectare in domeniile gazelor naturale si energiei electrice", se arata in comunicat.

Oficialii BERD au mai fost interesati si de situatia listarii companiilor de stat Electrica si Complexul Energetic Oltenia.

"Reprezentantii BERD impartasesc principiile si viziunea ministrului delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, privind dezvoltarea coridorului Nord - Sud de gaze naturale", mai spune comunicatul Departamentului.

Duminica, la Realitatea TV, Nicolescu a spus ca un prim draft al strategiei energetice a Romaniei ar putea fi lansat spre dezbatere publica in septembrie-octombrie.

"Este unul dintre lucrurile pe care mi le-am asumat si am incep deja sa lucram. Am lansat o dezbatere publica cu zece intrebari strategice extrem de importante: cum va fi consumul in urmatorii 10-20 de ani, cum va ajuta sectorul energetic la reindustrializarea tarii sau la mentinerea locurilor de munca, la mentinerea competitivitatii industriei romanesti. Una dintre problemele ce ma preocupa este cum se va incalzi si care e strategia Romaniei in privinta incalzirii populatiei. Este o prima etapa din acest proces si ma bucura enorm ca oamenii, fie ca sunt oameni simpli, fie ca sunt asociatii profesionale, fie ca sunt reprezentanti ai consumatorilor, au inceput sa reactioneze. Este o strategie pe care eu o doresc adoptata si aprobata de toate fortele politice, pentru ca va fi un proiect pe termen lung, care trebuie sa aiba o aprobare politica, tine de siguranta nationala. Independenta sau securitatea energetica vor juca un rol cheie. Mi-as dori sa fiu gata sa ofer spre dezbatere un prim draft al acestei strategii energetice in sase luni de la investirea mea ca ministru al Energiei, deci undeva in septembrie-octombrie", a explicat Razvan Nicolescu.

Departamentul pentru Energie a demarat pe 12 martie consultarea publica in vederea elaborarii noii strategii energetice a Romaniei, astfel incat aplicabilitatea noii strategii sa aiba loc in intervalul 2014 - 2035.

"In conformitate cu programul de guvernare, Departamentul pentru Energie isi propune sa accelereze procesul de elaborare a strategiei energetice a Romaniei, astfel incat aplicabilitatea noii strategii sa aiba loc in intervalul 2014 - 2035. In cadrul acestui proces, Departamentul pentru Energie doreste initierea si sustinerea unui dialog cu reprezentantii consumatorilor, producatorilor si ai altor operatori din industria energetica, precum si cu reprezentantii mediului academic, ai societatii civile, ai autoritatilor publice locale si centrale, dar si cu reprezentantii partidelor politice parlamentare", se arata intr-un comunicat al Departamentului.

In acest sens, Departamentul a publicat pe site-ul institutiei (http://energie.gov.ro/anunturi) un prim set de intrebari, la care actorii pietei de energie sunt asteptati sa raspunda pana la data de 4 aprilie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
#asistenta tehnica BERD, #asistenta tehnica departament energie, #energie electrica , #Energie electrica