Attila Korodi: Certificatele pentru emisiile de CO2 ar trebui alocate gratuit

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 17:15
1517 citiri
Attila Korodi: Certificatele pentru emisiile de CO2 ar trebui alocate gratuit

Romania considera ca alocarea gratuita a certificatelor privind emisiile de CO2 ar trebui facuta in functie de nivelul de dezvoltare al fiecarei companii, iar licitarea certificatelor de emisie in domeniul energiei intre 2013 si 2020 ar trebui facuta in mod progresiv, a declarat ministrul Mediului. In ce priveste licitarea certificatelor de emisie in domeniul energiei in perioada 2013 - 2020, Korodi a precizat ca "Romania sustine cresterea graduala si progresiva a acestei metode de alocare pentru producatorii de energie electrica, similar celorlalte sectoare industriale pentru a nu pune o presiune puternica asupra economiilor in crestere".

El a sugerat ca veniturile din licitatii sa fie distribuite astfel incat sa compenseze eforturile statelor membre de reducere a gazelor nocive.


UE si-a fixat trei obiective pentru 2020, raportat la 1990 - sa reduca cu 20% emisiile de gaze de sera, sa ridice la 20% din consum proportia de energie produsa din surse regenerabile si sa faca economii de energie de 20%.


Ministrul roman s-a mai referit si la finantarea proiectelor de captare si stocare a CO2, pentru care ar trebui alocate fonduri atat din surse comunitare, "altele decat fondurile structurale si de coeziune existente", cat si din resurse publice si private, insa nu din "rezerva de noi intrati".