Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANRE: Liberalizarea pietei energiei electrice a avut o influenta de 1-2% in pretul final

ANRE: Liberalizarea pietei energiei electrice a avut o influenta de 1-2% in pretul final


Liberalizarea pietei energiei electrice inceputa in urma cu un an a avut loc fara efecte negative importante, iar influenta a fost de 1-2% in pretul final, a declarat, marti, la o conferinta pe tema efectelor liberalizarii pietei energiei asupra economiei presedintele Autoritatii Nationale de reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

In zona gazelor naturale, impactul a fost de 8% atat pentru consumatorii casnici cat si pentru cei industriali, a precizat presedintele ANRE.

"Speram sa avem si elemente pozitive, cum ar fi cresterea PIB si cresterea veniturilor la producatori care vor duce, prin suprataxarea prevazuta de lege la venituri bugetare suplimentare care vor fi directionate in zone de interes social, cum ar fi educatia si sanatatea. Intr-un an de zile se vor resimti si efectele benefice", a spus Havrilet.

Presedintele ANRE a mentionat etapele liberalizarii pietei energiei electrice si gazelor naturale si a apreciat ca noua etapa de dereglementare pe piata gazelor naturale de la 1 octombrie nu va avea un impact mai mare de 2% pentru consumatorii industriali si 1% pentru consumatorii casnici in pretul final, astfel ca impactul pe intregul an 2013 va fi de 10% la consumatorii industriali si de 9% la consumatorii casnici.

La gazele naturale procedura este cea a convergentei preturilor gazelor naturale din productia interna si gazelor naturale din import la acest moment raportul fiind de 1 la 2. Calendarul de liberalizare ar trebui sa se incheie in decembrie 2014, dar daca va exista inca o diferenta semnificativa de pret intre gazele naturale din productia interna si cele din import poate fi prelungit cu un an pana in 2015.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1877 ori