ANRE a plafonat rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 17:10
1799 citiri
ANRE a plafonat rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a plafonat la 8,5% rata de rentabilitate a distribuitorilor de electricitate, de la nivelul anterior de 10%, dar o poate creste cu 0,5 puncte procentuale daca firmele de profil investesc in contorizarea inteligenta a consumului.

"Modificarea va fi aplicata tuturor distribuitorilor de energie, lucram la ea din luna mai. Noile reglementari se vor aplica din acest an pe o perioada de cinci ani. Companiile care vor investi in <> (contoare inteligente - n.r.) vor putea primi in plus 0,5 puncte procentuale", a declarat pentru Mediafax presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

Romania are obligatia, asumata fata de Comisia Europeana, sa introduca sistemul contorizarii inteligente in sectorul distributiei si furnizarii de energie pana in 2020.

Investitiile in retelele de distributie si cresterea calitatii serviciului, motivatiile principale pentru modificarea metodologiei

Potrivit ANRE, modificarea metodologiei a fost determinata, in principal, de necesitatea efectuarii investitiilor pentru asigurarea fiabilitatii retelelor de distributie a energiei electrice si cresterii calitatii serviciului in conditii de eficienta energetica.

Tarifele de distributie se aplica tuturor utilizatorilor racordati la reteaua electrica de distributie a operatorului de distributie, in concordanta cu nivelul de tensiune la care este extrasa energia electrica.

"Metodologia aprobata astazi stabileste modul de determinare a tarifelor reglementate pentru serviciul de distributie prestat de operatorul de distributie si modalitatea de control al acestora, metoda de reglementare adoptata fiind cea de tip <>. Prin aplicarea acestui tip de reglementare stimulativa se asigura o abordare transparenta privind procesul de reglementare, o alocare echitabila a castigurilor rezultate prin cresterea eficientei peste tintele stabilite de autoritatea competenta intre operatorul de distributie si beneficiarii serviciului de distributie (...)", potrivit unui comunicat al ANRE.

Modificarea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice mai vizeaza operarea eficienta si in conditii de siguranta a retelelor, promovarea investitiilor eficiente in retea si prevenirea abuzului de pozitie dominanta a operatorului de distributie.

Guvernul a privatizat, in perioada 2004-2008, cinci filiale ale distribuitorului de energie Electrica SA. Companiile care au cumparat filiale de distributie a energiei in Romania sunt Enel (Italia), CEZ (Cehia) si E.ON (Germania).

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat marti, intr-o conferinta pe teme energetice, ca, in urma privatizarii unor filiale de distributie a energiei ale companiei de stat Electrica SA, calitatea serviciului de distributie nu a crescut si a descris aceasta situatie ca fiind "inacceptabila".

Nita a mai spus ca actionarii majoritari ai companiilor de distributie a energiei privatizate exporta profiturile obtinute in Romania si importa echipamente second-hand, si a lansat un apel catre companiile straine de profil sa "revizuiasca politica de distributie a energiei in Romania".

El s-a referit la distribuitorii de energie si in luna aprilie, atunci afirmand: "Trebuie sa vedem ce este cu marjele lor de profit".

#rentabilitate distribuitor electricitate, #ANRE profit distributie electricitate, #investitii distributie energie , #Energie electrica