Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

60 milioane euro pentru modernizarea aeroportului din Sibiu

60 milioane euro pentru modernizarea aeroportului din Sibiu
De la 52 de milioane de euro, suma stabilita printr-un studiu de prefezabilitate, reabilitarea si modernizarea aeroportului de la Sibiu a ajuns sa coste aproape 60 de milioane de euro.Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch, a declarat vineri ca suma stabilita initial pentru modernizarea aeroportului de la Sibiu nu a ramas aceeasi, ci a crescut la 59.440.440 euro. Bottesch sustine ca, desi valoarea contractului este mai mare, se incadreaza in schema de finantare. "Suma initiala a fost stabilita printr-un studiu de prefezabilitate si a fost oarecum orientativa. Chiar daca acum este o valoare mai mare aceasta suma se incadreaza in schema noastra de finantare", a spus presedintele CJ Sibiu. Daca terminalul este prevazut a fi terminat in sapte luni si trei saptamani de la inceperea lucrarilor, turnul de control si celelalte cladiri se vor construi concomitent cu terminalul si vor fi gata mai repede. De cealalta parte, pista si imprejurimile va fi gata pana la mijlocul lunii decembrie a anului 2007.

Firmele Dafora din Medias, Lindner din Germania si CON-A din Sibiu sunt direct responsabile de constructia terminalului de la Aeroportul International Sibiu. Asociatia de firme a fost desemnata castigatoarea licitatiei pentru terminal, turn de control si anexe, dupa o concurenta destul de acerba cu o alta firma cu traditie in constructia de astfel de cladiri. Contractul pentru cladiri se ridica la 14.568.110 euro si cuprinde terminalul de pasageri, turnul de control, cladirea de pompieri, depozit de carburanti, retele de energie electrica, de apa-canal, retele termice si gaze, post trafo, statie sprinklere si centrala termica, dar si un rezervor de apa pentru stingerea eventualelor incendii.

Pista aeroportului international de la Sibiu va purat marca Max Bogl Bauunternehmung GmbH, o firma cu experienta in astfel de constructii speciale, fiind unul din marii constructori de autostrazi din Germania. In ultimii trei ani a avut o cifra anuala medie de afaceri de 540 milioane euro. Firma este deja prezenta in Romania, lucrand la autostrada Bucuresti-Constanta. Max Bogl Bauunternehmung GmbH s-a prezentat la licitatie si cu cateva firme subcontractante, printre care si societatile sibiene de constructii SC Constructii SA si SC Sinecon SRL. Contractul are valoarea de 33.105.732 euro si include suprafetele de miscare aeroportuare, drumurile si platformele, lucrari de pamant si imprejmuirile.
Presedintele CJ Sibiu mai spune ca ambele contracte s-au incheiat dupa standardul international FIDIC, deoarece astfel de contracte sunt agreate de marile banci europene, de unde urmeaza sa fie facut un imprumut pentru a acoperi suma restanta finalizarii lucrarilor.

Proiectul aeroportului, care a fost evaluat initial la 52 de milioane de euro, va fi finantat din trei surse. Suma este impartita intre consiliile Local si Judetean sibiene, rezerva de stat si un imprumut bancar, care va fi suportat de cele doua adminsitratii locale. Pana acum, de la Rezerva de Stat au fost alocate 11 milioane de euro, bani suficienti pentru a sustine lucrarile de anul acesta, iar primaria si CJ au pus fiecare cate 4 milioane de euro.


Bloombiz
si
Agentia NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 796 ori