Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Valoarea certificatelor verzi emise in primele 11 luni a trecut de 260 milioane de euro

Valoarea certificatelor verzi emise in primele 11 luni a trecut de 260 milioane de euro


Transelectrica a emis in primele 11 luni 4,7 milioane de certificate verzi aferente productiei de electricitate din surse regenerabile, de 2,6 ori mai multe fata de anul trecut, cu o valoare totala de 1,1 miliarde de lei (260,8 milioane de euro).

Pretul mediu de tranzactionare a certificatelor verzi a fost de 243,6 lei pe unitate. In 2011 au fost emise 1,75 milioane de certificate verzi, cu o valoare sub 100 milioane de euro.

Majoritatea energiei regenerabile este produsa in centrale eoliene. Potrivit datelor operatorului sistemului energetic national Transelectrica, in prezent sunt instalate centrale eoliene cu o capacitate de aproape 2.000 MW, mai mare decat puterea centralei nucleare de la Cernavoda.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei estima, la finele anului trecut, ca in 2012 ar urma sa fie emise 5,5 milioane de certificate verzi, cu o valoare de peste 300 milioane de euro, ca urmare a avansului puternic al productiei.
Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordata de catre stat companiilor care investesc in unitati de productie a energiei din durse regenerabile, respectiv vant, soare, apa si biomasa.

Certificatele verzi sunt acordate gratuit de catre stat producatorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vand furnizorilor de energie. Astfel, un producator de energie din surse alternative castiga atat din vanzarea electricitatii pe care o produce, cat si din comercializarea certificatelor verzi.

Introducerea schemei de sprijin prin certificate verzi are ca scop atingerea tintelor asumate de Romania ca pana in 2020 un procentaj de 24% din energia consumata sa provina din surse alternative.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2029 ori