Ponta: Romanii trebuie convinsi ca "energia curata" inseamna costuri mai mici

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 17:20
2018 citiri
Ponta: Romanii trebuie convinsi ca "energia curata" inseamna costuri mai mici

Romanii isi doresc cu precadere energie ieftina, nu neaparat curata si trebuie convinsi ca pe termen mediu si lung aceasta din urma este mai avantajoasa, a declarat joi, la Viena, premierul Victor Ponta, la o conferinta pe tema energiei regenerabile.

"Am venit aici cu doua obiective importante: primul este sa-mi promovez tara, binecuvantata prin pozitia sa regionala si resursele naturale pe care le detine. Dar am venit aici si ca sa invat si sa aflu raspunsurile la unele intrebari pe care cred ca ni le punem cu totii. Trebuie sa le spunem oamenilor care este costul acestui viitor curat si trebuie sa-i convingem pe oameni", a afirmat Victor Ponta.

Premierul si-a sustinut discursul imediat dupa actorul Schwarzenegger, cunoscut in special pentru rolul din "Terminator", care afirmase ca nu s-a gandit niciodata ca cea mai mare "batalie" a sa va fi pentru "un viitor verde", pentru protectia mediului.

El a mai aratat ca romanii vor sa beneficieze de energie ieftina si ca multi se tem ca, odata cu identificarea surselor de energie alternativa, risca sa-si piarda locurile de munca.

"Multi oameni din tara mea - desigur, cei defavorizati - vor cu precadere energie mai ieftina, nu neaparat mai curata si este datoria noastra sa-i convingem pe oameni ca energia curata pe termen mediu si lung este si cea mai ieftina, nu doar din punct de vedere financiar, ci si din perspectiva tuturor costurilor, cum ar fi cel pentru mediu, pentru ca tara mea este foarte bogata in noi surse de energie, dar, pe de alta parte, exista ingrijorarea ca explorarea mai multor surse de energie creeaza pericole nu doar pentru tara, ci pentru intreg continentul si cred ca trebuie sa avem raspunsurile la aceste intrebari, iar mergand acasa, il voi dezamagi pe fiul meu ca nu am raspunsul cu privire la noile filme ale guvernatorului Schwarzenegger, dar am vorbit aici despre viitorul sau si acest lucru este cel mai important", a spus, in incheiere, seful Guvernului.

Intr-o declaratie pentru presa romana, premierul a aratat ca investitiile in energia regenerabila au crescut in Romania si a pledat pentru solutii "ca acest tip de energie sa nu fie doar 'verde', dar si una mai ieftina".

"Romania este cu peste 50% fata de media europeana in ceea ce priveste cantitatea de energie regenerabila, e un lucru foarte bun. In ultimii ani am avut investitii importante atat in zona de productie eoliana, cat si in fotovoltaice si trebuie sa gasim in perioada urmatoare, impreuna cu companiile care investesc in energie, o solutie ca acest tip de energie sa nu fie doar 'energie verde', dar si una mai ieftina", a afirmat Ponta.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a pledat, la randul sau, pentru "solutii inovatoare" si a afirmat ca omenirea nu poate face fata provocarilor secolului XXI cu abordari din trecut.

El a evidentiat importanta cooperarii dintre sectorul public si cel privat si a aratat ca in ultimii cinci ani sectorul energiei regenerabile a creat 300.000 de locuri de munca la nivelul Uniunii Europene iar cifra poate creste in urmatorii ani.

#Ponta energie verde, #Ponta conferinta energie verde, #Ponta declaratii energie verde , #Energia verde