Planeta mizeaza pe energia verde, chiar daca petrolul s-a ieftinit

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 12:00
2930 citiri
Planeta mizeaza pe energia verde, chiar daca petrolul s-a ieftinit
Foto: Times Herald

Teama ca prabusirea pietei petrolului va afecta productia de energie verde nu se confirma. Un nou studiu al Comisiei de Mediu din cadrul ONU arata ca investitiile in sectorul energiei regenerabile au crescut in 2014, chiar si pe fondul unei ieftiniri cu 50% a pretului combustibililor fosili.

Cresterea investitiilor in energie verde vine dupa doi ani de stagnare, iar Asia conduce in topul regiunilor in care s-a investit cel mai mult in ultimul an, relateaza reporterii CNN.

Raportul ONU arata ca guvernele si companiile private au investit in 2014 peste 270 de miliarde de dolari in energie din surse regenerabile. Suma este mai mare cu 17 procente fata de cea alocata pentru acelasi tip de investitii in 2013.

China si Japonia s-au axat pe dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, in total suma alocata pentru investitiile in fermele solare din cele doua tari fiind de 74,9 miliarde de dolari.

Europa a inregistrat un record de 18,6 miliarde de dolari directionati catre parcurile eoliene maritime, se mai arata in raport.

Nivelul investitiilor in energie verde realizate in pietele emergente totalizeaza 36% din totalul fondurilor alocate pentru aceste proiecte. China, India, Brazilia si Africa de Sud conduc in topul tarilor care au dezvoltat capacitati de productie a energiei din surse regenerabile.

Energie cat 158 de reactoare nucleare

Statele Unite a inregistrat investitii de 38,3 miliarde de dolari, in crestere cu 7% fata de 2013, dar sub nivelul maxim atins in urma cu 4 ani.

Noile parcuri energetice dezvoltate anul trecut au introdus in reteaua globala de energie 103 gigawatti, echivaland energia produsa de 158 de reactoare nucleare din Statele Unite, au remarcat inspectorii ONU.

O planeta mai curata

Conform datelor prelucrate de Agentia Internationala pentru Energie, 2014 este primul an din perioada de crestere economica in care nu s-au inregistat cresteri ale emisiilor de carbon la nivel global.

Reprezentantii agentiei sustin ca, in ultimii 40 de ani, fenomenul de stagnare sau scadere a emisiilor de carbon de la un an la altul a fost intalnit doar de 3 ori. In timp ce exemplele precedente s-au petrecut in perioade de crize economice, 2014 a fost marcat de o crestere economica globala de 3%.

Agentia considera ca eforturile globale de reducere a emisiilor poluante pot da rezultate efective intr-un timp scurt. In acelasi timp insa, inspectori de mediu ai ONU spun ca tendinta de reducere a emisiilor de carbon trebuie accentuata.

"Batalia pentru reducerea emisiilor se arata din ce in ce mai urgenta", concluzioneaza raportul inspectorilor ONU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii energie verde, #stagnare emisii carbon, #raport ONU energie regenerabila , #Energia verde