Orasul francez Nantes va fi "Capitala verde a Europei" in 2013

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 15:50
1765 citiri
Orasul francez Nantes va fi "Capitala verde a Europei" in 2013

Orasul Nantes din vestul Frantei a obtinut joi titlul de "Capitala verde a Europei" pentru anul 2013, care recompenseaza bunele practici in materie de mediu, a anuntat Comisia Europeana, informeaza AFP.

"Tin sa felicit Nantes pentru castigarea titlului de 'Capitala verde a Europei 2013', care presupune o mare responsabilitate", a precizat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik.

"Premiul recompenseaza bunele practici in materie de mediu, in special in domeniile privind contributia locala la transport durabil, la spatii urbane verzi, la consumul de apa si la lupta impotriva schimbarilor climatice la nivel mondial", a remarcat comisarul.

Cinci orase au castigat titlul de "Capitala verde a Europei" de la instituirea acestui premiu in 2010. Stockholm a castigat titlul inaugural, urmat de Hamburg in 2011 si de Vitoria-Gasteiz (Spania) in 2012. Nantes va ceda acest titlu orasului Copenhaga in 2014.

Administrat mult timp de actualul premier francez, socialistul Jean-Marc Ayrault, Nantes este situat la confluenta raurilor Loara, Erdre si Sevre, la 55 de km de coasta atlantica a Frantei.

Nantes este cel de-al saselea mare oras al Frantei metropolitane, cu o populatie de circa 600.000 de locuitori si o suprafata urbana de 534,9 km patrati.

Premiul a fost decernat in contextul in care statul francez este angajat intr-o disputa privind un proiect controversat de aeroport la Notre-Dame-des-Landes, in apropiere de Nantes.

Proiectul, sustinut de Ayrault dar contestat de aliatii sai ecologisti, ar urma sa vada lumina zilei in 2017, inlocuind actualul aeroport Nantes Atlantique. Costul sau este evaluat la peste 550 de milioane de euro.

#Capitala Verde a Europei 2013, #Nantes Capitala Verde, #bune practici mediu, #ecologie Europa , #Energia verde