O insula artificiala din Marea Nordului va produce energie pentru 80 de milioane de case

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 17:16
6249 citiri
O insula artificiala din Marea Nordului va produce energie pentru 80 de milioane de case
Foto: Clean Energy Ideas

Mai multe companii energetice din Germania, Danemarca si Olanda au in plan construirea unei insule artificiale care sa produca energie din surse regenerabile.

Proiectul suna usor stiintifico-fantastic, dar initiatorii lui sustin ca insula de 6,5 km patrati reprezinta mai mult decat un simplu vis, informeaza IB Times.

Complexul energetic din Marea Nordului ar urma sa primeasca unda verde in cadrul unei intalniri comune organizata la Bruxelles, in data de 23 martie, iar turbinele eoliene si parcurile solare de pe aceasta insula artificiala ar putea alimenta in viitor 80 de milioane de locuinte.

"Nu ne-am lasat furati de imaginatie, chiar daca proiectul pare nebunesc", a precizat Torbon Glar Nielsen, directorul companiei daneze Energienet.

Insula r urma sa fie ridicata in zona Dogger Bank, un banc de nisip aflat intre Danemarca si Marea Britanie, iar pe ea se vor regasi si un aeroport, locuinte pentru muncitori si un port.

Insula artificiala producatoare de energie electrica are sansa de a beneficia de subventii importante, proiectul inscriindu-se in planul de actiune adoptat in urma summitului ONU pe teme de Mediu de la Paris.

Banii sunt vitali, in contextul in care prima faza a constructiei necesita investitii de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

In 2014, energia verde produsa in interiorul UE acoperea 12,5% din consumul total al blocului comunitar, iar pana in 2020, liderii statelor UE spera sa creasca productia de energie din surse regenerabile la 20% din consumul total.

Cei mai mari producatori de energie verde din Europa sunt Germania, Italia si Franta, dar statele scandinave fac pasi importanti in aceasta directie, in contextul in care productia de petrol si gaze din regiune este de asteptat sa scada in urmatoarele decenii.

"Proiectul poate avea o contributie insemnata in asigurarea rezervelor energetice in nord-vestul Europei. Sunt satisfacut ca am decis sa facem acest pas impreuna cu colegii danezi si astept implicarea altor firme din sistemul energetic european", a declarat si Mel Kroon, director general TenneT, operatorul national de energie electrica din Olanda.

#insula artificiala Marea Nordului, #energie verde UE, #parc energetic Marea Nordului, #productie energie verde Europa , #Energia verde