Numarul unitatilor care produceau energie verde a ajuns, in 2013, la 559, in timp ce productia totala de energie din surse regenerabile s-a situat la peste 22,3 TWh, cu o instalatie de 4.350 MW, a declarat, joi, in cadrul editiei a XXII-a a Conferintelor Focus Energetic, Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Romania a facut progrese in pas accelerat si daca ne uitam pe cifre vedem ca productia totala de energie verde a fost, in 2013, de peste 22,3 TWh, cu o putere instalata in unitatile de productie de 4.350 MW. In perioada 2006-2008, in primul meu mandat la Ministerul Mediului, am promovat Harta soarelui si a vantului, un instrument care s-a dovedit un prim pas important in deciziile publice in dezvoltarea acestui sector. Rezultatele nu au intarziat sa apara si, la finele anului 2009, aveam deja 31 de instalatii care produceau energie din surse regenerabile, fara centralele mari", sustine Attila Korodi.
De aici, putem vorbi de un adevarat boom. In 2011 erau 82 de instalatii, in 2012 s-a ajuns la 151, iar la finele anului trecut existau 559 de unitati de producere a energiei verzi. La sfarsitul anului 2012, erau functionale 14 instalatii pe biomasa, 73 pe eolian si 77 de unitati din surse hidro.
De departe, cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o sectorul de productie din surse fotovoltaice.
Daca in 2012 era functionale 41 astfel de unitati, la nivelul anului trecut se inregistrau 395 de instalatii fotovoltaice. Ponderea energiei electrice din surse regenerabile in consumul total ajunsese, la finele lui 2013, la 40%. Aceasta evolutie ne-a transformat in campionii verzi ai Europei, indeplinindu-ne de pe acum tintele europene impuse pentru 2020', a spus Korodi.
Conform oficialului citat, Romania are capacitatea de depasi tintele impuse de Comisia Europeana in privinta cantitatii de energie produsa din surse regenerabile. La ora actuala, la nivel national, 57% din poluarea inregistrata este cauzata de gazele cu efect de sera (GES).
"Schimbarile climatice sunt fenomene care produc efecte din ce in ce mai intense. Aceste efecte sunt de ani buni motive de intalniri la nivel mondial. Conform celui mai nou inventar al gazelor cu efect de sera /GES, n.r./, in Romania 57% dintre acestea sunt rezultatul productiei si utilizarii de energie", a mentionat ministrului Mediului.
Potrivit acestuia, in Europa, GES este de 80%, aceasta fiind, dupa SUA si China, in topul celor mai poluate regiuni. Romania are capacitatea de a depasi aceste tinte, dar depinde de deciziile corecte care se vor lua in anii urmatori. Daca ne uitam la evolutia si modernizarea sistemului energetic au ajutat la eficientizarea acestuia. Cand vorbim de economia verde, inseamna noi spatii si domenii in care se pot intra actori economici. Daca tintele mai mari sunt justificate economic, atunci, vor aduce un beneficiu pe termen mediu, nu numai pe termen lung.
Conferintele Focus Energetic continua, joi, cu editia a XXII-a, eveniment in care este dezbatuta tema 'Finantarea investitiilor energetice in conditiile noilor viziuni nationale si europene'.
Pe lista invitatilor conferintei se afla, printre altii, Atilla Korodi - ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Niculae Havrilet - presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie /ANRE/, Gabriel Dumitrascu - director general in cadrul Departamentului pentru Energie, Remus Borza - administrator judiciar Hidroelectrica si Valeriu Bivol - director Complexul Energetic Oltenia.
Conferintele Focus Energetic sunt evenimente business-to-business high-level, care fac posibila intalnirea dintre oficialitati si reprezentantii de marca ai domeniului energiei, deschizandu-se, astfel, noi oportunitati de informare si colaborare.