Energie verde, doar pe harta Romaniei

Vineri, 03 August 2007, ora 08:54
1706 citiri

Potentialul urias al tarii de a produce energie din resurse alternative este valorificat deocamdata numai in teorii si strategii. Energia verde incearca sa isi faca loc pe harta Romaniei, insa guvernul recunoaste ca nu poate oferi nicio facilitate persoanelor fizice care doresc sa investeasca in astfel de surse alternative. Singurele avantaje le au firmele care aleg sa instaleze surse de energie pe baza de vant sau folosind lumina soarelui.

Administratia Fondului de Mediu poate suporta jumatate din investitie, iar administratiile locale un alt procent al acesteia, astfel incat statul poate finanta 60% din valoarea proiectului, a spus ieri Attila Korodi, ministrul mediului. El considera ca o alta sursa de venit pentru sustinerea acestor proiecte trebuie sa vina din taxa speciala auto.

Soare si vant

Pana in 2010 energia produsa din surse regenerabile trebuie sa fie 33% din consumul total, iar procentul trebuie sa ajunga la 38% in 2020.

Pentru energia eoliana sunt interesante doar zonele unde viteza medie a vantului este de cel putin 4 metri pe secunda si unde instalatiile pot fi amplasate la 10 metri deasupra solului.

Cu exceptia zonelor montane superioare, unde conditiile meteo fac dificila instalarea eolienelor, viteze de peste 4 m/sec se regasesc in zona montana medie, Podisul Central Moldovenesc, Dobrogea, zona de Vest a tarii, si litoralul. Litoralul e o zona interesanta si prin faptul ca densitatea aerului este mai mare si influenteaza pozitiv eficienta eolienelor.

In Romania se pot instala eoliene cu putere totala de 14.000 MW, ceea ce inseamna un aport de energie electrica de 23.000 GWh pe an. Pe zona litoralului potentialul energetic amenajabil este de 2.000 MW, ce inseamna o cantitate de energie electrica de 4.500 GWh pe an.

"Vrem sa atragem atentia sectorului privat sa inceapa investitiile in zonele favorabile parcurilor eoliene. La ora actuala, in afara zonei sud-vestice si Dobrogea nu exista alte initiative de proiecte", spune Korodi.

Pe energie solara avem o capacitate de 1.100 KWh/metru patrat. Sud-estul tarii are capacitatea cea mai mare de a contribui la mixul energetic pe baza de energie regenerabila.

Daca am exploata la maximum intregul potential pe care il are Romania, am putea substitui aproximativ 50% din energia folosita pentru apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta. O instalatie solara functioneaza intre martie-octombrie cu un randament intre 40%-90%.

Biomasa si hidrocentrale

Potentialul hidro al Romaniei e exploatat doar in proportie de 48%, a declarat ministrul mediului. La noi, potentialul energetic al cursurilor de apa principale este de 40.000 GWh/an.

Continuarea in Evenimentul Zilei