Guvernul roman a decis sa reduca ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile, o decizie care potrivit expertilor risca sa afecteze o industrie in plina crestere care a atras investitii de miliarde de euro, arata AFP.
Conform actului normativ adoptat marti, recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Premierul Victor Ponta a declarat ca prin schema de ajutor adresata populatiei se doreste gasirea liniei de mijloc care sa permita castiguri pentru cei care investesc in energii regenerabile, dar si dezvoltarea industriei.
La randul sau, ministrul Energiei, Constantin Nita, considera ca schema actuala de sprijinire a producatorilor de energii regenerabile este cea mai generoasa din toata Uniunea Europeana si acest lucru are un impact negativ asupra gospodariilor si asupra consumatorilor industriali.
Reactia industriei
Insa, pentru presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), Ionel David, adoptarea acestui text "marcheaza sfarsitul unui vis frumos si al unei industrii de varf", care dupa 2010 a atras investitii de trei miliarde de euro .
Datorita pozitiei sale privilegiate, Romania are un potential de productie a energiei eoliene de 14.000 de megawati, sustin mai multe studii. Insa pana in prezent capacitatea instalata este de 2.100 MW, dintre care jumatate a fost pusa in functiune in 2012.
"Este echivalentul punerii in functiune a unei turbine in fiecare zi", a precizat Ionel David. Potrivit acestuia, noul decret va reduce entuziasmul investitorilor, iar unii vor renunta la proiectele din Romania. Grupul german E.ON, care intentiona sa construiasca un parc eolian cu o capacitate de 120 MW in estul tarii, a anuntat ca va renunta la acest proiect daca legislatia va fi modificata.
"Acest decret incalca principiile europene fundamentale referitoare la stabilitatea si transparenta legislativa", a declarat la randul sau presedintele Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA), Ciprian Glodeanu, adaugand ca Bucurestiul nu poate modifica legislatia fara acordul Comisiei Europene.
Capacitatea de parcuri solare instalata in prezent in Romania este de 200 MW, iar pana la finele acestui an ar urma sa ajunga la 350-400 MW. Ciprian Glodeanu crede ca energiile conventionale si cele regenerabile trebuie sa se dezvolte in paralel.
In schimb, Otilia Nutu, expert in politici de energie, in cadrul Expert Forum, considera ca numarul de certificate verzi acordate producatorilor de energie verde a fost de la inceput unul exagerat. Otilia Nutu a adaugat ca ar fi dorit sa se realizeze un studiu de impact inaintea modificarii legii.
In pofida reducerii ajutoarelor, Guvernul de la Bucuresti sustine ca aceasta nu va afecta obiectivul ca in 2020 24% din energia consumata sa provina din energiile regenerabile. In paralel insa, Guvernul condus de Victor Ponta s-a declarat in favoarea explorarii gazelor de sist, in pofida controverselor legate de metoda de extractie a acestor gaze si a opozitiei comunitatilor locale.