Turcii pot da lovitura pe piata energiei din Europa, daca incep sa stocheze gaze naturale

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 09:13
5319 citiri
Turcii pot da lovitura pe piata energiei din Europa, daca incep sa stocheze gaze naturale
Foto: barryenenergywordpress.com

Turcia ar putea sa se implice mai mult in afirmarea sa ca hub energetic pentru regiunea din sud-estul Europei crede un oficial din cadrul International Energy Charter.

Urban Rusnak, secretarul general al organizatiei, indeamna liderii de la Ankara sa ia in serios rolul de hub energetic al Turciei si sa investeasca nu doar in retele de tranzit ale petrolului si gazului, ci si in capcitati de stocare, relateaza Hurriyet Daily News.

Turcia s-a remarcat deja ca un punct de tranzit important pe harta energetica a regiunii, dar poate avea un rol mult mai important in securitatea energetica a zonei din sud-estul Europei, dupa cum a afirmat Rusnak, cu ocazia Forumului International Energy Charter de la Ashgabat.

"Turcia a devenit un laborator in care se investeste, produce si comercializeaza o serie de resurse energetice", a explicat Urban Rusnak, facand referire si la diversificarea productie de energie din tara.

Pentru a deveni un adevarat hub energetic insa, Turcia va trebui sa investeasca si in capacitati masive de stocare a energiei, sporindu-si astfekl importanta pe piata de energie din sud-estul Europei, crede oficialul din domeniul Energie.

Tratatul Energy Charter care functioneaza la nivel european include 52 e state semnatare, plus reprezentantii UE si ai Agentiei Europene pentru Energie Atomica (Euratom), dar rolul sau ar putea sa se schimbe in curand.

"Cautam sa dam afacerilor din domeniul energiei o dimensiune globala, nu doar regionala, astfel incat acestea sa aiba un rol semnificativ si in deceniile urmatoare", a specificat secretarul general al International Energy Charter.

#tranzit energie Turcia, #securitate energetica Europa, #afaceri energie, #piata energie Europa de Sud Est , #Companii energetice