Seceta a redus productia Hidroelectrica cu 9% in 2011

Luni, 26 Martie 2012, ora 14:17
1614 citiri
Seceta a redus productia Hidroelectrica cu 9% in 2011

Seceta a redus productia Hidroelectrica pana la 13,6% in luna decembrie 2011 si la o medie de 26% pe parcursul anului trecut, fata de 30-33%, care era de regula cota de piata a energiei hidro, potrivit unui raport al ANRE.

Intr-un an hidrologic normal, Hidroelectrica asigura 30-33% din productia de energie a tarii, fiind cel mai mare si cel mai ieftin generator de electricitate din Romania. In 2010, an ploios, cota de piata a producatorului hidro a urcat la 35%.

In 2011, insa, seceta puternica ce a inceput inca din timpul verii a determinat producatorul de energie sa incheie anul la o cota de doar 26%. Cele mai mari probleme s-au inregistrat in lunile noiembrie si decembrie, cand Hidroelectrica a avut cote de 14%, respectiv 13,6%.

In septembrie 2011, Hidroelectrica a activat clauza de forta majora din toate contractele sale, pe care nu a ridicat-o nici acum. Reprezentantii Hidroelectrica estimau, la inceputul acestui an, ca vor putea renunta la forta majora la finele primului trimestru, insa, la inceputul lunii martie, au anuntat ca acest lucru este imposibil, din cauza deficitului hidrologic care va persista pana in luna mai.

In urma cu o saptamana, surse din companiei declarau,ca este posibil ca forta majora sa nu fie ridicata nici in luna mai, intrucat, odata cu venirea verii, tara se va confrunta cu o noua seceta.

Productia de energie din carbune a ajuns astfel la o cota de 40% din total anul trecut, cea din gaze - la 11,7%, energia nucleara si-a pastrat ponderea de 19,4%, iar electricitate eoliana a incheiat anul cu o cota de 1,9%. Din combustibli lichizi s-a produs 1% din electricitatea tarii.

Datele ANRE mai arata ca, anul trecut, productia totala de energie a crescut cu 2,1%, la 60,3 TWh, iar consumul, cu 3,2%, pana la 53,7 TWh. Importul a crescut cu 10%, iar exportul s-a diminuat cu 23%.

Cresterea consumului s-a datorat consumatorilor industriali, care au utilizat cu 6% mai multa energie, in timp ce consumul populatiei a crescut cu 2%.

Pe segmentul furnizarii, Alro ramane lider, fiind si cel mai mare consumator din tara, cu o cota de 13%, urmat de Electrica si Tinmar Ind, cu 6% fiecare.

#Hidroelectrica cota piata, #productie Hidroelectrica, #Hidroelectrica energie hidro Romania , #Companii energetice