Pus sub un aspru regim de sanctiuni economice de catre vecinii din regiunea Golfului Persic, Qatarul da o replica neasteptata pentru a dejuca planurile aliantei conduse de Arabia Saudita impotriva sa.
Masura anticriza initiata de guvernul de la Doha vizeaza cresterea productiei de gaze, in conditiile in care Qatarul administreaza impreuna cu Iranul cel cel mai mare zacamant din lume, anunta CNN Money.
Qatar Petroleum a anuntat ca se pregateste sa creasca cota de extractie cu aproximativ 20% in urmatorii ani. Acest lucru ar putea avea ca rezultat cresterea exporturilor de gaz natural lichefiat cu aproximativ 30% in urmatorii 5 ani.
"Intr-o perioada de 5 pana la 7 ani, acest proiect va duce la cresterea productiei zilnice de gaze pana la 6 milioane de barili pe zi", a apreciat presedintele companiei Saad Sherida Al-Kaabi.
Qatarul acopera deja 30% din consumul global de LNG, dar piata este vizata si de Statele Unite, care doresc sa impulsioneze exporturile proprii de energie pe piata din Europa Centrala si de Est.
Un recent raport al Shell anunta ca piata de LNG va cunoaste o crestere de aproximativ 5 procente pana in 2030. In luna aprilie, inaintea declansarii crizei diplomatice din Golful Persic, Qatar Petroleum anuntase deja un plan de crestere a productie de gaze din campul de nord cu cel putin 10%.
"Este o masura logica din punct de vedere comercial, care are ca scop punerea la respect a competitorilor in intervalul ramas pana in 2020. Este si o masura menita sa demonstreze forta Qatarului pe aceasta piata", afirma Robin Mills, director general al Qamar Energy.
Anuntul facut de qatarezi vine la o zi dupa ce aliatul de conjuctura al emiratului din regiune, Iranul, a anuntat incheierea unui contract cadru cu compania franceza Total in vederea exploatarii aceluiasi camp de extractie comun.
De la inceputul lunii trecute, Qatarul este supus unei blocade initiate de Arabia Saudita, Egipt, Emiratele Arabe Unite si Bahrain, sub acuzatia de a fi finantat anumite organizatii extremiste din lumea araba.
Relatiile intre Qatar si tarile din jur au cunoscut o deteriorare rapida marcata de inchiderea granitelor terestre si aeriene, dar si de imterzicerea exporturilor alimentare pe piata din Qatar si blocarea investitiilor in aceasta tara.
Qatarul asigura o buna parte din consumul de energie al unor tari precum Coreea de Sud, India, Japonia, Singapore si Emiratele Arabe Unite. In ciuda blocadei impuse de statele arabe din regiune, Emiratele Arabe Unite depind inca in proportie de 30% de livrarile de gaze din Qatar.