Procuratura bulgara a cerut retragerea licentei companiei cehe de energie CEZ

Duminica, 17 Martie 2013, ora 15:16
1561 citiri
Procuratura bulgara a cerut retragerea licentei companiei cehe de energie CEZ

Procurorul general al Bulgariei, Sotir Þatarov, a solicitat sambata anularea licentei acordate societatii cehe de distributie a energiei electrice CEZ, furnizor exclusiv de electricitate in zona de vest a tarii.

"O ancheta a parchetului administrativ suprem a constatat numeroase incalcari ale perioadei de facturare (...) Parchetul a cerut Comisiei de stat de reglementare in domeniul energiei si apei (DKEVR) sa demareze procedura de anulare a licentei acordate CEZ", a declarat Þatarov la postul de televiziune bTV, potrivit AFP.

Procurorul a cerut, de asemenea, impunerea unei amenzi pentru fiecare caz in parte. El a reprosat comisiei ca nu si-a respectat atributiile ca autoritate in domeniul reglementarii, "aproband fara probleme numeroase cheltuieli" ale CEZ.

Valoarea facturilor la electricitate din ianuarie s-a ridicat la dublul celei din decembrie, din cauza majorarii pretului energiei si a perioadei mai mari de facturare decat de obicei.

Sosirea facturilor la consumatori a declansat manifestatii cotidiene impotriva saraciei in intreaga Bulgarie. Protestele, care s-au indreptat impotriva guvernului si a intregii elite politice, au dus la demisia, la 20 februarie, a guvernului conservator condus de premierul Boiko Borisov.

DKEVR anuntase ca la 16 aprilie va lua o decizie in legatura cu licenta acordata companiei CEZ.

Parchetul mai desfasoara anchete legate de practicile altor doua societati de distributie a energiei electrice, EVN din Austria si Energo Pro tot din Cehia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anulare licenta CEZ, #retragere autorizatie CEZ Bulgaria, #ancheta Procuratura CEZ Bulgaria , #Companii energetice