Ponta acuza fostul Guvern ca nu a angajat niciun avocat pentru procesul cu OMV

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 19:29
1779 citiri
Ponta acuza fostul Guvern ca nu a angajat niciun avocat pentru procesul cu OMV

Premierul Victor Ponta a acuzat fostul Guvern ca nu a angajat niciun avocat pentru procesul cu OMV de la Paris si a sustinut ca actualul ministru al Mediului a aflat printr-o citatie ca statul roman are saptamana viitoare un prim termen al procesului de la Curtea Internationala de Arbitraj.

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, a deschis o actiune impotriva Guvernului la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, solicitand rambursarea a 91,6 milioane lei pentru lucrari de ecologizare efectuate in perioada 2009-2010 si pentru care nu a primit banii de la buget.

"Din noiembrie 2011, fostul Guvern nu a initiat niciun demers de aparare in fata OMV, neangajand niciun consultant sau avocat. Pana astazi, statul nu a facut nici cel mai mic demers in a se apara in fata instantelor", a spus Ponta.

Statul s-a angajat, prin Legea 555/2004 privind privatizarea SNP Petrom, sa despagubeasca in perioada 2005 - 2019 compania Petrom pentru poluarea istorica inainte de privatizare.

La inceputul anului 2008, OMV Petrom a evaluat cheltuielile de mediu pe care ar urma sa le recupereze de la stat la 1,707 miliarde de lei (511 milioane euro), ceea ce reprezinta peste trei sferturi din pretul incasat de stat la privatizarea companiei.

Lucrarile pentru care OMV Petrom cere 91,6 milioane de lei de la statul roman la Curtea de Arbitraj au fost derulate in 2009 - 2010 si au vizat decontaminarea unor terenuri de la combinatul chimic Doljchim si la rafinaria Petrobrazi, ambele unitati fiind detinute de OMV Petrom. Actiunea la Curtea de Arbitraj a fost deschisa in luna decembrie a anului trecut.

Ministerul Mediului a respins, in luna noiembrie a anului trecut, pretentiile OMV Petrom, considerand ca "raspunderea statului roman nu poate fi angajata in ce priveste plata sumelor notificate, deoarece nu sunt indeplinite conditiile de acordare a despagubirilor pentru pierderile de mediu suferite de societate prevazute in contractul de privatizare a Petrom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#OMV Petrom proces, #Ponta proces OMV Paris, #OMV Petrom proces Guvern , #Companii energetice