Noile taxe din Energie pun in pericol cresterea economica

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 17:55
2440 citiri
Noile taxe din Energie pun in pericol cresterea economica

De la 1 februrie intra in vigoare cele trei taxe aprobate de Guvernul USL pentru exportatorii si producatorii de energie. Efectele nu vor intarzia sa apara, iar analistii internationali apreciaza ca ar putea fi puse in pericol cresterea economica si tinta de inflatie.

De la exportatori si pana la furnizori, jucatorii din energie vor fi obligati sa plateasca suplimentar, asa cum a decis Guvernul Ponta. In primul rand, vor fi obligati sa plateasca taxa de 60% pe veniturile suplimentare, obtinute in urma liberalizarii preturilor.

Cu alte cuvinte, vor fi taxate profiturile incasate de companiile de energie si gaze, avand in vedere diferenta dintre preturile initiale si stabilirea acestora in functie de inflatie.

Cea de-a doua taxa este de 0,5% din veniturile de exploatare, bir care se aplica firmelor producatoare de fier, petrol, carbune si gaze naturale. A treia taxa care va fi valabila incepand de azi este taxa de monopol, aplicata transportatorilor de energie si gaze naturale, precum EON, ENEL, Cez sau Electrica.

Cresterea preturilor la energie va afecta economia Romaniei care incearca din greu sa recupereze doi ani de recesiune, comenteaza Reuters. Majorarea preturilor la energie conduce la crestere mai lenta sau chiar la scadere economica. Desi statul roman a reusit sa protejeze consumatorii, care au primit subventii pentru energia folosita, strategia a avut si un efect secundar major.

Tarifele sub valoarea pietei au descurajat investitorii, cred specialistii citati de publicatia amintita. In opinia lor, daca statul va liberaliza pretul la energie, atunci exista posibilitatea ca aceasta modificare sa se reflecte in rata inflatiei, care ar putea creste cu minim un punct procentual 2013.

Printre efectele liberalizarii pretului la energie s-ar putea numara si o crestere a taxelor in Agricultura dar si pentru IMM-uri. Totusi, cel mai mare pericol macroeconomic ramane cresterea inflatiei, "daunatoare" si un "obstacol in calea scaderii dobanzilor", puncteaza Reuters.

Inflatia a ajuns la 5% anul trecut, iar perspectivele nu sunt foarte incurajatoare, rata acesteia fiind cu mult peste tinta fixata de BNR. Banca centrala estimeaza o inflatie cuprinsa intre 1,5 si 3,5% pentru acest an, dar analistii Reuters sunt neincrezatori ca tinta va putea fi atinsa.

Nici seful delegatiei FMI in Romania, Erik de Vrijer, nu s-a aratat foarte optimist in ceea ce priveste evolutia inflatiei in 2013. Mai mult, el a avertizat ca, daca va ramane in jurul valorii de 5%, atunci ratele dobanzilor nu pot fi scazute.

Pe de alta parte, Guvernul Ponta nu pare descurajat de aceste riscuri si mizeaza pe venituri suplimentare de trei miliarde de lei, aproximativ 924 milioane de dolari din introducerea taxelor in Energie. Banii ar putea fi folositi pentru majorarile promise in sectorul public. Mai exact, Executivul de la Bucuresti ar putea plati pensiile si salariile bugetarilor pe seama producatorilor si furnizorilor din Energie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe energie, #crestere economica Romania 2013, #inflatie Romania 2013 , #Companii energetice